Idag har varit softare

5 december 2005 22:51 | Allmänt | Inga kommentarer

Har inte haft så mycket projekt idag. Ingen dagisdag, och vi har stannat inne hela tiden. Vi behövde ta det lugnt. Jag har läst för Viggo och vi har spelat litet spel på julkalendersajten.

Har också pratat länge med Maria L i telefon. Det var ett tag sedan.

Och så har jag mejlat Ella, Malin och Helén om att äta lunch nästa vecka när jag är i Stockholm, och mejlat hela gamla gymnasiegänget om att komma och hälsa på mig kring jul och nyår. Skönt att jag äntligen kom mig för att göra det. Man tror alltid att det finns all tid i värden under mellandagarna, men så är alla redan fullbokade. Nu borde vi få ihop det.

Klara försöker mer och mer att krypa. Krälar gör hon ju obehindrat och snabbt sedan länge, men nu reser hon sig ofta på alla fyra och gungar fram och tillbaka. Någon gång har hon lyckats flytta ena knäet framåt.

Fiskpinnar blev det till middag, och Viggo åt fem stycken. Skönt. Han har ätit riktigt dåligt i helgen.

Under tiden som jag läste saga för Viggo somnade Klara i Bos famn, och hon har fortsatt sova i spjälsängen hela kvällen. Jag har slagit in alla paketen till Bos paketkalender, så nu är jag ikapp!

Det är Arkens julfest på lördag, men vi skippar det. Det är så fullt upp med grejer, och den är ju på kvällen. Funkar inget bra med Viggo. Dessutom är det Nobeldagen, och vi har en något udda tradition. Redan när vi bodde i lägenheten på Arken började vi göra egna Nobelmiddagar hemma, och så tittade vi på den riktiga på TV. På den tiden var ju mamma och pappa bjudna varje år. Vi brukar inte göra så många rätter som det är där, men tre åtminstone, och naturligtvis avancerade glassdesserter till efterrätt. I år är i alla fall åsa bjuden. http://www.hagelstedt.blogs.se/main/

Vi har också bestämt att vi åker till Mattis och Karins adventsfika på söndag. Jag borde egentligen gå på kongressträffen och IOGT-NTO-distriktets julbord, men jag vill hellre till brorsan.

Frukostseminarium om barn till missbrukare

5 december 2005 15:34 | Allmänt | Inga kommentarer

Onsdag 14 december klockan 08.00-10.00

Kafé Mumrik, Kungsgatan 61 i Uppsala
(mittemot centralstationen).

Kostnad: gratis. IOGT-NTO bjuder på frukost.

När det närmar sig jul vill vi lyfta fram barn till missbrukare, de behov de har, hur vi upptäcker dem och vad man sedan kan göra. Morgan Johansson har utlovat 100 miljoner till insatser för dessa barn, med hänvisning till Junis undersökning av kommunernas insatser.

åsa Hansson,
ledamot av förbundsstyrelsen av IOGT-NTOs Juniorförbund och själv vuxet barn till missbrukare, berättar om sina upplevelser och vad som hjälpt henne att bli en hel människa.

Carina Eriksson,
förbundsordförande i Junis, diskuterar idéer på vad man inom skola, barnomsorg, socialen, föreningsliv mm kan göra för att upptäcka och stödja dessa barn/ungdomar.

Frukostbuffén är uppdukad från klockan 08.00. Från klockan 08.30 talar åsa och Carina, och sedan diskuterar vi tillsammans vad vi kan göra i Uppsala.

Anmälan till: uppsala@iogt.se eller 018-71 34 41 senast 12 december.

Arr. IOGT-NTO och JUNIS i Uppsala

Saffransskorpor

5 december 2005 14:25 | Allmänt | Inga kommentarer

100 g hasselnötter eller osaltade pistagenötter
100 g sötmandel
150 g smör
2 dl socker
1 dl mjuk honung
1 g saffran
1 ägg
rivet skal av en apelsin
1 msk vaniljsocker
några droppar bittermandelolja
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Hacka nötter och mandel grovt. Rör smör, socker och honung poröst i en bunke. Stöt saffran i mortel. Häll över det i en liten skål och tillsätt litet varmt vatten, bara så att saffranet kan lösas upp. Tillsätt ägget och rör om. Tillsätt blandningen i den stora bunken med smör och socker. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en fast deg. Forma degen till sex rullar, lika långa som kortsidan av plåten. Lägg rullarna tre och tre på varsin plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till längderna. Grädda mitt i ugnen i knappt 200° i 15 minuter. Låt svalna i 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°. Skär längderna med vass kniv i sneda ca 1,5 cm smala bitar. Lägg tillbaka på plåten med snittytan uppåt och grädda i ytterligare 5-10 minuter. Passa så att skorporna inte blir brända.

Saffran- och apelsinkaka

5 december 2005 14:21 | Allmänt | Inga kommentarer

Det här receptet kommer från Rosendals trädgårdscafé.

200 g smör
1 g saffran
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
Skal och saft av en liten apelsin
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smält smöret. Stöt saffran i en mortel. Tvätta och borsta apelsinen i varmt vatten. Riv det gula av skalet fint på rivjärn. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt saffran, grädde, smör samt det rivna skalet och saften av apelsinen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant (cirka 23 cm i diameter). Grädda kakan längst ner i ugnen i 175° i cirka 40 minuter. Kakan ska vara något kladdig i mitten. Servera med en klick vispad grädde.

Kalendrarna och fina amaryllisen

5 december 2005 9:44 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

Viggos kalender

Viggos kalender. Den köpte jag på Tradera för något år sedan.

Klaras kalender

Klaras kalender. Den här är egentligen min från när jag var liten. Matti och Anna har likadana. Mormor Anna-Brita gjorde dem till oss. Lägg märke till att jag någon gång i barndomen har skrivit ett stort K med blyerts på den. Det är inte så smart att låta numreringen gå så här. När hälften av paketen är öppnade finns bara paket på högra sidan, och kalendern hänger jättesnett. Bättre som på Klaras kalender.

Amaryllis

Fina amaryllisen som jag köpte lök till på Botaniska trädgården i Göteborg. Det var Viggo som valde sort, och den är ju jättefint vit med lime i mitten.

Adventsfika

5 december 2005 7:00 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Igår var det andra advent, och vi hade bjudit hem några kompisar på fika. Ursprungligen hade jag tänkt ja, vi bjuder hem alla kompisar, men så började jag räkna och insåg hur många det blir. Det orkade vi inte den här gången. Det är enklare att bjuda hem några i taget istället. Men sen när vi har renoverat färdigt, då ska vi ha den där jättefesten med alla vänner.

Jag hade naturligtvis tänkt hinna hur mycket som helst. Nu hann jag inte hur mycket som helst, men ganska mycket. Jag hann baka två saffransdegar och dammsuga övervåningen. Jag höll på in i det sista innan folk började komma vid två-tiden. Vi var 15 personer, och det är ungefär så många som är lagom i vårt vardagsrum och fortfarande sitta bekvämt och kunna ta sig fram utan att klättra över varandra.

I soffan

Ella med fler

Tre glada barn

Magnus i köket

Viggo mådde som en prins när han hade så många vuxna barn att leka med. Han somnade vettig tid, trött efter allt busande.

På kvällen var Klara förstås vaken, men jag han skriva ikapp en del här på bloggen. Klockan tolv blev jag avbruten av att Viggo vaknade. Han var jätteledsen och sa att han inte kunde öppna ögonen. Det gick att prata med honom, och han svarade på frågor, men han kunde inte titta. Ville inte dricka vatten eller någonting. Det här har hänt några gånger förut. Jag tror att det kan vara Nattskräck. Hans kusin Sara hade det när hon var liten. Fast det stämmer inte riktigt med hur det brukar beskrivas.Här kan ni läsa om det om ni inte vet vad det är: http://www.eckerberg.se/nattskrack.html Efter kanske en kvart kunde han öppna ögonen. Sedan tog det lång tid att få honom att somna om. Jag fick läsa saga, leta lillnalle och prata, och det tog säkert 1 ½ timme innan han slutade sno runt och kom till ro.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^