Dagens kopp: Hyacint

31 mars 2008 6:58 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

dsc00299.jpg

Allra mest använder jag Hyacint-koppen av Arthur Percy i december, när man har hyacinter inne. Utomhus är det förstås hyacinttider snart, men jag tycker att det är en adventskopp.

Lagom stor och vid, och skön att dricka ur. Den raka, något utställda formen känns pålitlig och förnuftig, men inte på ett tråkigt sätt. Vuxet självsäker, behöver inte kråma sig för att synas.

Koppen i flintgods är verkligen vacker med sin svarta dekor i koppartryck under glasyr, som jag tycker påminner om linoleumsnitt på något vis. Jag är inte så blommig och romantisk av mig när det kommer till formgivning. Men trots att det är blommor på upplever jag den inte blommig. Den här svarta varianten tillverkades 1956–1976. Dekoren förekom även i flytande blått 1956–1969.

Både modell och dekor är formgiven av Arthur Percy, och modellen som har beteckningen AU tillverkades även med andra dekorer från 1952 och framåt av Gefle porslinsfabrik, där Percy var konstnärlig ledare.

3 kommentarer

 1. Åh det där är min längtekopp. Min fina farmor Svanhild hade såna, man drack kvällstheet i dom. En av de saker – inte så många nu för tiden – som ropar
  ”vill ha, vill ha” i mig nu för tiden. Och det är ju inte just koppar jag lider brist på, men men.

  Comment by Anna K — 2008-03-31 7:44 #

 2. Den är helt grym! Både de svarta och de blå är fina. Jag har också tänkt skaffa en sån här. Jag har ju zebra som jag gillar.

  Comment by Hatti — 2008-03-31 23:12 #

 3. Visst är dom fina! Jag har en blå och en svart Hyacint :-) Sen har jag ju fler koppar och sånt också, ta gärna ett titt på min sida!

  Mina favoriter är nog dom röda Solrosorna, som jag använder titt som tätt!

  Comment by Benny — 2008-04-01 11:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^