Dagens kopp: Prunus

30 mars 2008 10:12 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

dsc00292.jpg

Ännu en kopp som jag växte upp med, Stig Lindbergs Prunus. Vi hade bara tekopparna med mjölkkanna och sockerskål tror jag, och det var pappa som hade köpt dem när han bodde i Örebro och jobbade som ledarskribent på Örebro-Kuriren i mitten av 60-talet. Själv har jag både te- och kaffekoppar, och så en del uppläggningsfat och annat.

Den här är inte alls så elegant som Blå Eld, och inte lika skön att dricka ur. Den har dessutom problemet att teet svalnar för fort, för den är litet för liten och vid.

Varför gillar jag den då? Ja, men dekoren är ju så ruskigt snygg. Så cool. Det är så fantastiskt fina nyanser i plommonen och bladen, och de små lila strecken på en del av plommonen.

Modellen heter LI, och formgavs ursprungligen av Stig Lindberg med dekoren Spisa Ribb till H55-utställningen. Med Lindbergs dekor Prunus tillverkades den 1962–1974. Godset är benporslin, oerhört slitstarkt och hållbart. Dekoren är kromotryckt i blått, grönt och svart.

4 kommentarer

 1. Jag är förtjust i Prunus, gillar mönstret: Jag köpte några såna koppar redan när jag som student bodde i en rivningslägenhet i hörnet av Linnegatan och Kungsgata.

  Comment by Enn Kokk — 2008-03-30 23:22 #

 2. Jaha, jag hade för mig att du berättat att du köpte dem när du tillfälligt jobbade i Örebro. Var det något annat porslin du köpte där, eller har jag drömt det?

  Comment by Kerstin — 2008-03-30 23:25 #

 3. Nej. det var nog så att jag bara hade en kopp i min studentlya, och sen köpte jag till ytterligare en i Örebro, när jag sommarjobbade där på Örebro-Kuriren. Jag behövde ha ytterligare en när din mamma kom på besök.

  Comment by Enn Kokk — 2008-03-31 11:18 #

 4. Alltså, de här är ju superfina både vad gäller form och tryck. Tyvärr kallnar det ju snabbyt i dem eftersom de är breda.

  Comment by Hatti — 2008-03-31 23:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^