Finns det kiosker fortfarande?

27 mars 2008 14:32 | Allmänt, Bilder, Förpackat | 7 kommentarer

dsc00283.jpg

Jag minns den här godispåsen från min barndom. Riktigt säker är jag inte vilken kiosk som hade den. Kanske tobaksaffären på Torbjörns torg, kiosken på Svartbäcksgatan nära Domarringen eller kiosken på torget i Öregrund. När man handlade godis sa man ”Jag vill ha smågodis för xx kronor”. Det kunde vara en eller två kronor bara; för det fick man en hel del. Godisarna kostade 5 eller 10 öre styck. Och så fick man antingen peka vad man ville ha, eller så kunde man säga vilka smaker man ville ha.

Just den här påsen är dock inte från min barndom. Den fick jag när jag handlade kanderade violer, rosenblad och mimosa på Ofvandahls för några år sedan. Och så hittade jag den när jag var ner i matkällaren och skulle hämta en grej.

Finns det förresten kiosker fortfarande? Jag menar, finns det någon som använder det ordet? Det är väl mer godisbutiker, små närlivs, tidningsaffärer eller så säger man olika kedjors namn, som Pressbyrån.

7 kommentarer

 1. Kiosken i Öregrund finns fortfarande, men jag har en känsla av att tyngdpunkten i verksamheten nu mer ligger på korvkiosken den även förr var sammanbyggd med; på somrarna har man också ansatser till uteservering.

  Ungefär samma sak har hänt med kiosken i hörnet Svartbäcksgatan/Gamla Uppsalagatan.

  Nej, jag tror du har rätt: både det rikthaltiga godisutbudet och det rikhaltiga tidnings- och tidskriftsutbudet har försvunnit från många av de gamla kioskerna.

  I Juniskär fanns, när jag var i pojkåren, farbror Nilssons kiosk, där vi handlade godis, läsk och serietidningar. Den kiosken var, under den del av året då det gick att vistas utomhus, också en samlingspunkt för byns ungar och yngre ungdomar.

  Comment by Enn Kokk — 2008-03-27 15:00 #

 2. Nu missförstod du nog, pappa. Jag tycker inte att det har försvunnit ställen som säljer massa godis och annat, men det kallas inte kiosk längre. Det är ingen som säger så.

  Och kiosken på Svartbäcksgatan som jag tänkte på var inte den vid Gamla Uppsalagatan. Jag tänkte på den som låg upp mot Domarringen till, ovanför Torbjörns torg, där det nu är en pizzeria.

  Comment by Kerstin — 2008-03-27 16:44 #

 3. Jag trodde du menade kiosk i meningen fristående liten byggnad – heter det inte så numera om sådana? De andra försäljningsställena du nämner, typ tobaks- och tidningsaffär, har aldrig någonsin – vare sig de säljer godis eller inte – kallats kiosk.

  Comment by Enn Kokk — 2008-03-27 17:04 #

 4. Här hos mej finns det iaf en blå kiosken. Sen vet jag ganska många korvkiosker. Och de är precis som den blå och som Enn säger fristående.

  Lotta

  Comment by Lotta — 2008-03-27 17:33 #

 5. Ojoj. Jag ska visst inte blogga när jag är sjuk. Jag kan tydligen inte uttrycka mig begripligt. Det är klart att en kiosk är en fristående byggnad. Och vad jag ville säga är att det är ett utdöende fenomen. Det finns inte så många sådana längre. De som fanns är rivna eller omgjorda till pizzerior eller annat. Och godis köper man i andra butiker i lösvikt.

  Fast egentligen ville jag mest visa godispåsen som jag hittade…

  Comment by Kerstin — 2008-03-27 17:48 #

 6. Fast måste det verkligen vara en fristående byggnad? En sån är naturligtvis urtypen av kiosk, men som liten tyckte jag nog att jag gick till godiskiosken trots att den låg inklämd mellan andra butiker i centrum. Kanske var den i själva verket en tobaksaffär, men den hade i varje fall filmisar och godis över disk. Och det var pastellfärgade bubblor på påsarna.

  Comment by Mikkis — 2008-03-27 19:03 #

 7. SAOL:
  1) i fråga om orientaliska förh.: litet lust­hus (ofta bestående av ett på pelare vilande tält­liknande tak), trädgårdspaviljong; äv. om lätt, al­tanlik träutbyggnad från övre våning av ett hus l. från on mur; äv. (i sht förr) om västerländsk trädgårds- l. parkpaviljong i turkisk l. kinesisk stil.
  Iämpte sådane .. (runda, murade) dammar hafwa de förnähmare Turkar små huuss bygde, dem de kalla Kiosk, hwaräst de sittia och diver­tera sig. KKD 5: 274 (1711).
  Een Kiosch, som med eena ändan stöder sig ofwanpå muuren (rundt en damm). Därs. 275. Chjosken (på Haga). JournSvL 1799, s. 101.
  CVASTRANDBERG 3: 119 (1868).
  HEIDENSTAM End. 187 (1889).

  2) liten fristående byggnad avsedd för för­säljning av tidningar, biljetter, läskedrycker, tobaksvaror, choklad m. m. o. för telefonering o. d.; äv. om likartad (fristående) försäljnings­bod i en större hall o. d.; äv. om i det fria uppförd hytt för telefonering.
  NF (1884).
  Kiosker för försäljning af tidningar och tidskrifter samt tillhandahål]

  ande af telefon åt allmänheten. VL 1896, nr 251, s. 2. Han ringde upp henne från en kiosk. SIWERTZ Varuh. 237 (1926).
  Banhallen, som ser så löjlig och förvuxen ut med sina kiosker och salustånd. ROGBERG Hustru 6 (1928).

  Comment by Kerstin — 2008-03-27 19:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^