Sedan när ingår smink i läroplanen?

20 mars 2006 22:02 | Allmänt, Lyssnar på | 1 kommentar

Igår när jag lyssnade på Ekot på radion i köket var det ett inslag om den nya lagen om diskriminering, kränkande behandling och mobbning i skolan. Jag hörde en kvinna uttala sig, men uppfattade inte vem hon var. Hon sa i alla fall att vissa saker som var vanligt i förskolan och skolan nu skulle bli olagligt. Till exempel att dela upp i grupper efter kön. Man skulle inte få dela upp så att killar spelade innebandy och tjejer höll på med smink. Jag kunde bara inte tro vad jag hörde. Vad menade hon? Exakt när och i vilket ämne sysslar man med smink i skolan eller förskolan? Jag var tvungen att leta upp nyheten på SR:s hemsida för att kolla vem hon var och vad hon egentligen hade sagt. Det visade sig att hon hette Ingegärd Hilborn, och var chefsjurist på Skolverket. Så här sa hon:

”Diskrimineringsgrunder är till exempel etnisk tillhörighet, funktionshinder och kön och Ingegärd Hilborn tror att många på skolorna måste tänka sig för när de delar in eleverna i grupper för att inte diskriminera någon elev.

Att först dela in elever i grupper om pojkar och flickor och sedan låta pojkarna spela innebandy och flickorna hålla på med smink är inte okej. Det är bättre att skapa grupperna utifrån elevernas intressen, säger Ingegärd Hilborn.

– Man skulle kunna gruppera utifrån dem som vill spela spel eller dem som vill ägna sig åt smink och inte göra den här grupperingen på grund av kön.”

Jag mejlade henne och frågade vad hon menade egentligen, och nu väntar jag otåligt på svar.

1 kommentar »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

  1. Jag reagerade också på det hon sade – och hörde det dessutom flera gånger under dagen utan att begripa vad hon menade. Jag tror att skol- och förskolepersonal är kloka nog att kunna göra gruppindelningar utan sådana fåniga kommentarer. Jag tror att den pedagogiska personalen i skolan klarar att motivera sina gruppindelningar utifrån sin yrkeskunskap.

    Comment by Kristina Strömberg — 2006-03-21 0:27 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^