Tips och idéer för detektivkalaset

30 september 2012 14:52 | Allmänt, Bilder | 7 kommentarer

Gårdagens 10-årskalas för Viggo hade världens bästa tema – detektivkalas! Jag tänkte dela med mig av idéerna om det är fler som vill göra något liknande. Sedan får man naturligtvis anpassa efter barnens ålder och hur många barn det är på kalaset. I Viggos fall är det så att han alltid brukar ha små kalas. Han vill inte bjuda många, utan bara sina bästa kompisar. Alltså bjöd han fyra personer, så med honom och Klara blev det sex barn. Eftersom det inte var så stort kalas höll vi på i tre timmar. Är det stort orkar man knappast mer än två timmar, men jag tycker att det brukar bli så stressigt att hinna allt då. Tre timmar var bra, och på slutet när föräldrarna kom för att hämta stannade de och fikade ett tag med småsyskon. Avslappnat och trevligt.

Jag har ju samlat på mig många gamla detektivspel, och Viggo ville gärna att de skulle spela något sådant på kalaset. Man får fundera ut i förväg vad som passar utifrån ålder, hur lång tid det tar att spela och hur många deltagare som kan vara med. Men är det ett stort kalas kan man ju spela flera olika spel i mindre grupper. Först spelade de Spion.

Detektivkalas

Sedan blev det fika. Jag hade bakat två sorters bullar, kolasnitt, chokladkolasnitt, maränger, dammsugare och chokladtårta. Chokladtårtan hade jag dekorerat med ett förstoringsglas med frågetecken i marsipan.

Detektivkalas

Detektivkalas

Detektivkalas

Detektivkalas

Sedan hade vi faktiskt kalaspåsjakt mitt i kalaset, för de skulle lösa en massa ledtrådar, och jag var osäker på hur lång tid det skulle ta. Eftersom det var sex barn var det sex ledtrådar, så de skulle få lösa en var, och sedan måste de resonera sig fram tillsammans vad lösningen var. En skurk hade tagit kalaspåsarna, och på bordet stod ett skrin med ledtrådar och saker som behövdes för att lösa det. De sex ledtrådarna var gjorda enligt följande: 1) sifferkod med kodsnurra, 2) pytteliten text som man bara kunde läsa med förstoringsglas, 3) osynlig skrift som jag skrivit med vinäger och pensel och som man håller över en varm platta, brödrost eller liknande, 4) spegelvänd skrift, 5) Kod med nätsystem. Man har en kartongbit med utskurna rutor litet här och var, tar en lika stor lapp och stoppar under, skriver det riktiga meddelandet, vrider lappen och skriver slumpmässiga bokstäver, vrider igen och gör likadant två gånger till, 6) utklippta bokstäver ur tidningar. I påsarna fanns förutom godis även en legogubbe i form av Sherlock Holmes. Jag hittade dem på Tradera.

Detektivkalas

Detektivkalas

Detektivkalas

Detektivkalas

Sedan höll de på med litet olika saker i Alga science detectivekit. Det är inte ett gammalt spel, utan nyköpt till Viggos födelsedag. De tog fingeravtryck, tog signalement och gjorde fantombilder.

Detektivkalas

Detektivkalas

Detektivkalas

Sedan avslutade de med att spela Tjuv och polis.

Detektivkalas

Detektivkalas

Men det finns ju många fler detektivspel: Cluedo, Orientexpressen, Mister X, Kojak och Perry Mason, till exempel.

Mördarleken är också en passande lek.

Om man vill spela musik med detektivtema har jag en spotifylista som heter Deckare, agenter och andra.

Och så kan man så klart maskera sig som detektiv som Klara och jag har gjort här!

Detektiver

Detektiv

7 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Fantastiskt kalas, det är ju så att man önskar att man varit bjuden! :-)

  Comment by tina — 2012-09-30 14:55 #

 2. Vad fint med detektivkalas!

  Comment by Jenny på La Mômes Old Fashioned — 2012-09-30 22:08 #

 3. Du är en jättebra och påhittig mamma!

  Comment by Enn Kokk — 2012-09-30 22:18 #

 4. Vilket galet bra kalas! Har aldrig hört talas om något liknande innan och alla dina ledtrådar var helt otroligt bra!

  Comment by Linda — 2012-10-03 22:21 #

 5. Man borde kanske göra ett detektivkalas för vuxna?! Eller ett för både vuxna och barn!

  Comment by Kerstin — 2012-10-04 18:58 #

 6. Åh så fint! Verkar jätteskojigt!

  Comment by Anna — 2012-10-07 10:14 #

 7. Hej!
  Grymt kul och snyggt! Tack för att du delar.

  Vad sade ledtrådarna då? var det ledtrådar för att hitta till gömstället med kalaspåsarna eller var det bara att de skulle kunna läsa/svara på ledtrådarna som gav tillgång till gömstället?

  mvh,.
  Alice

  Comment by Alice — 2013-03-08 10:35 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^