Karlsbaderbullar med blåbärssylt och hallonsylt

Här är förslag på två sätt att baka ut och två sorters sylt, men man kan förstås välja att baka ut på bara det ena eller andra sättet och bara välja en sylt.

24 bullar

Fördeg
50 g jäst
2,5 dl mjölk
25 g socker
375 g vetemjöl

Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt socker och mjöl och arbeta degen ordentligt. Ställ degen att jäsa övertäckt på varm plats 30-45 minuter, tills den fördubblats i volym.

Bortgöring
Fördegen
55 g socker
10 g salt
4 äggulor
2 dl mjölk
500 g vetemjöl
125 g rumstempererat smör

Arbeta ihop fördegen med alla ingredienser utom smöret och knåda ordentligt. Tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och arbeta in det. Knåda tills degen är riktigt elastisk. Låt degen vila övertäckt i 30 minuter.

Cirka 1,5 dl fast hallonsylt
Cirka 1,5 dl fast blåbärsylt
1 ägg till pensling

Dela degen i två delar på mjölat bakbord. Kavla ut den första till en rektangel som är 30×40 cm. Skär rektangeln i 12 rutor som är 10×10 cm. Klicka 1 matsked hallonsylt i mitten på varje ruta. Vik in hörnen över sylten så de går omlott och nyp ihop degen ordentligt så att det inte blir någon glipa. Lägg bullarna med skarven ned på bakplåtspapper på plåt.

Kavla ut den andra delen till en rektangel som är 30×40 cm. Skär rektangeln i 12 rutor som är 10×10 cm. Klicka 1 matsked blåbärssylt i mitten på varje ruta. Vik in hörnen så de går omlott över sylten och nyp ihop litet så uddarna klistras ihop och inte går upp när bullarna jäser, men det gör inget om man ser litet av sylten. Ställ bullarna med skarven uppåt i stora stadiga muffinsformar av papper på en plåt.

Jäs bullarna övertäckta på varm plats 45 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda 10-15 minuter i mitten av ugnen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^