Designdetektiven har löst en till gåta

29 oktober 2010 21:18 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 11 kommentarer

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt, men bra ändå. I somras hittade jag några allglas från 60-talet på Vaksala torg, men visste inte tillverkare säkert. Så plötsligt dök de här glasen i originalkartong upp på Tradera, och jag såg ju direkt att det var samma glas. Därför kollade jag inte ordentligt där det stod i objektbeskrivningen om mått, och det visade sig att det här var modell mindre, för likör och snaps antar jag. Och det har ju jag ingen nytta av eftersom jag är nykterist. Men vad då, man kan ju göra fina blomsterarrangemang i dem, eller hur?

Dessutom var de värda att köpa ändå, på grund av förpackningen. Nu vet jag att glasen är gjorda på Johansfors för KF. Lilla ETT glaset heter det. På asken står det Ett glas för de flesta drycker.

Men litet förvirrad är jag ändå. Då i somras lyckades jag uppenbarligen kolla upp hur Bengt Edenfalks allglas för KF såg ut och konstatera att det inte var dem som jag köpt, men nu lyckas jag inte googla fram bilder på dem. Samtidigt känns det ju konstigt att KF skulle ha tagit fram två olika allglas. Kan det här vara Bengt Edenfalks allglas trots allt? Hittar ingen uppgift om att han gjort något som tillverkats på Johansfors.

11 kommentarer

 1. Imponerande arrangemang.
  Tyvärr har jag ingen lösning på gåtan.

  Comment by Skaffaren — 2010-10-29 22:44 #

 2. Såna har jag haft massor av, i minst tre olika storlekar, sålde dem förra året på Tradera…det var ju lite synd, annars hade du kunnat få tag i större varianter! Jag fick i alla fall veta nu vad dom heter, någon sa att dom hette ”Ettan”, det var ju nästan rätt :-)

  Du menar väl Bengt Edenfalk förresten..? Han var väl primärt vid Skruf glasbruk? Kan det vara så att det glasen är Edenfalks och dessutom gjorda av Skruf glasbruk? Står det Johansfors på förpackningen?

  Comment by Benny — 2010-10-30 0:27 #

 3. Vilka fina blomsterarrangemang du gjort. Här är allt fruset ute och just nu snöar det också.

  Comment by Kristina Strömberg — 2010-10-30 0:46 #

 4. Aha, misstänkte att det fanns en ännu större variant. Edenfalk, så klart! Har ändrat nu. Edenfalk verkar ha jobbat för rätt många glasbruk, men Johansfors nämns inte i de texter jag har hittat på nätet. På tredje bilden ser man att det står Johansfors i nedre högra hörnet.

  Comment by Kerstin — 2010-10-30 8:32 #

 5. Ja, där står det ju! Det är säkert inte omöjligt varken att Edenfalk arbetat lite för Johansfors, men inte heller att KF haft flera varianter av dessa sk allglas…jag skulle gärna vilja se de andra dock, jag kanske känner igen dem!

  Comment by Benny — 2010-10-30 15:43 #

 6. Benny, du ska få se bild på det andra glaset. Hittade på min loppisrunda igår, så det kommer ett inlägg idag.

  Comment by Kerstin — 2010-10-31 8:40 #

 7. […] Edenfalks allglas för KF. Frågade ägaren Karin, och det trodde hon också. Jag berättade om mina andra glas från KF och mina funderingar om det var de som var Bengt Edenfals allglas, eller om KF hade flera allglas […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Mera om allglasen från 60-talet — 2010-10-31 10:01 #

 8. Glasen blev snyggare och snyggare allt efetrsom jag läste inlägget. Och blomsterarrangemanget är ju jättefint! Kul att lära sig ett nytt glasnamn också.

  Comment by Eli — 2010-10-31 15:58 #

 9. […] 3. Lilla Ett-glaset Den har sin plats på listan för att det kändes som att jag lyckades med detektivarbete när jag hittade glasen i originalförpackning och bidrog till mer kunskap om vad det var för glas. Sådant tycker jag är särskilt roligt med mitt loppisletande och bloggande! Jag skriver om glasen här och här. […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Årets fem höjdare – loppisåret 2010 — 2010-12-30 18:44 #

 10. […] av Bengt Edenfalk för KF 1968, och jag har skrivit en del om olika typer av allglas tidigare här, här och […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Tio av Edenfalks allglas från 1968 och en ny antikaffär! — 2011-02-05 19:23 #

 11. […] som tillverkades av Johansfors och såldes av KF? För visst är de förvillande lika de glas som Kerstin Kokk har? Dela det här:GillaGillaBe the first to like this. Postat i Okänd, […]

  Pingback by Kan det vara Lilla ETT-glaset? | Fina fyndet — 2012-09-16 14:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^