Konsumgräddkanna och sagolik liten cirkelkaffekanna

3 september 2010 20:57 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 2 kommentarer

Titta vad jag hittade på Tradera! En fin liten konsumgräddkanna och en helt fantastisk liten kanna som det står cirkelkaffe på. Från Gustavsberg förstås, eftersom det är konsumporslin. Men vad kan den lilla cirkelkaffekannan ha för funktion? Till formen är den som en tekanna och den är liten som en dockservis. Kaffekannor brukar vara höga, men samtidigt står det ju cirkelkaffe på. Kan den ha varit för att servera kaffe ur vid bordet på ett konsumkafé? Det får väl plats två små kaffekoppar i den.

2 kommentarer

 1. Mycket fin.
   
  Från kaffeinformation.se:
  ”På enklare matställen serverades på 1920- och 30-talen ofta en halv kaffe, vilket innebar en liten kanna kaffe att jämföras med en större kanna kaffe, som förekom på konditorier.”
  ”En halv kaffe” förekommer också hela tiden i Hammenhögs ”Pettersson & Bende” (1931)l, om jag minns rätt — det är nog där jag har lärt mig uttrycket. Så fort någon vinddriven existens skulle ryckas upp ur sin nedgångenhet en liten stund, togs han in på ett kafé och fick en smörgås och en halv kaffe beställt åt sig. ”Nu ska han få en halv kaffe och en smörgås, så ska vi se …”, ungefär.
   
  Men även jag har vid ensamfikande blivit serverad konditorikaffe i liten kanna i sen tid. Och så var det nog på Ofvandahls också, innan man avskaffade bordsservering och kvällsöppet och slog ut alla innerväggar där nån gång på 90-talet.

  Comment by Magnus Andersson — 2010-09-04 0:01 #

 2. […] har rätt mycket mjölk i sin kopp. Den här kannan är alltså drygt 10 cm hög och rymmer 5-6 dl. Jämför med den lilla gräddsnipan jag har sedan tidigare och den pyttelilla kaffekannan som rymmer… Naturligtvis är allt från Gustavsberg, som ju var ägt av KF. Om ni vill veta mer om […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Fantastiskt fin Konsumkanna — 2011-05-14 9:26 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^