Dagens kopp: Adam

31 oktober 2009 10:44 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Trista hotellrum utan möjlighet att brygga te är ju inget vidare, så det var jag tvungen att åtgärda när jag var i Örebro. En sån tur att jag var tvungen att köpa en tekopp och en tekanna! Sen fixade jag fram en vattenkokare från hotellreceptionen.

Vad blev det då för tekopp? Jo, Stig Lindbergs Adam från Gustavsberg köpte jag på Kavalkad. Inget loppispris direkt; jag fick betala 340 kronor för den. Adam ritade Stig Lindberg 1959, och den var i produktion ända till 1974, liksom Eva som har en inverterad dekor mot Adam. Där är prickarna vita, och bakgrunden röd, men någon Evakopp har jag inte ännu. De här kopparna har tagits i produktion av Gustavsberg igen, men jag ser ingen anledning att köpa de nya, för även de äldre kopparna har dekoren under glasyr. Med Spisa Ribb, Berså och Prunus som också återtagits i produktion finns det en vits med de nya, och det är att de gamla har dekoren ovan glasyr, så de går inte att diska i maskin. Jag skulle i alla fall inte köpa de nya, för de är inte lika fina och det är inte samma känsla, men det är inte oviktigt med möjligheten att kunna maskindiska. Modellen är förstås den klassiska LI, och formgavs ursprungligen av Stig Lindberg med dekoren Spisa Ribb till H55-utställningen.

DSC08046

3 kommentarer

  1. Ahh.. så du köpte en Adam, vilket bra val. Jag kan tänka mej att det smakar lite bättre med en sån fin kopp. Priset var väl ändå hyfsat för på många ställen har jag sett att dom tar 450 riksdaler.

    Comment by Svenskt Retro — 2009-10-31 13:17 #

  2. Jag har ett ensamt litet fat till den koppen, tyckte fatet var så fint att jag köpte det trots att ingen kopp fanns. Fatet tjänar som blomfat just nu och är lite av en favorit i fönstret. Trevligt dock att få lite fakta om det

    Comment by Marie Svens — 2010-02-01 10:24 #

  3. Ja, visst är det fint att köpa udda fat och använda till blomkrukorna! Man ska ha sådant man blir glad av att vila blicken på. Udda fat är ju ofta ganska billiga också, men när det är eftertraktat porslin kan det kosta en del ändå.

    Comment by Kerstin — 2010-02-01 10:38 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^