Svartvinbärsmacaroner

Macaroner (macarons) är Frankrikes nationalbakelse, dubbla mandelmaränger med smörkräm eller ganache emellan, smaksatt på olika sätt. Det kan vara med bär, choklad, pistage, lakrits och allt möjligt. Jag bakade ofta macaroner på Kafé Mumrik på 90-talet. I år har jag experimenterat mig fram till att smaksätta med svarta vinbär. Fantastiskt gott och vackert!

Cirka 50 macaroner

Mandelmaränger (100 st)
500 g florsocker
250 g mandelmjöl
250 g äggvita, 2,5 dl, 6-7 äggvitor
100 g strösocker
röd och ev. blå karamellfärg

Sätt ugnen på 150 grader. Sila mandelmjöl och florsocker ner i en bunke och blanda det. Vispa äggvitan i en rostfri bunke, först på låg hastighet, öka efter hand. Tillsätt strösockret och vispa till en fast marängsmet. Det tar cirka 5 minuter. Vänd ned mandelmjölet och florsockret i marängsmeten med en slickepott och rör så det blandar sig helt. Färga smeten med litet hushållsfärg. Spritsa cirka 100 klickar stora som femkronor på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna torka 30-45 minuter före gräddning så minskar risken att de spricker. Grädda i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna något. Lossa dem försiktigt från bakplåtspappret.

Smörkräm
300 g smör
3 msk vaniljsocker
6 äggulor
90 g florsocker (1,5 dl)
6 msk svartvinbärspuré

Pressa svarta vinbär genom en trådsil till puré. Kör först smör och florsocker i matberedare så det blir slätt. Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt köra tills det är helt slätt och blandat.

Spritsa smörkrämen på undersidan av hälften av marängerna. Lägg på en till maräng.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^