Bubbla av lycka

11 augusti 2010 22:03 | Allmänt, Bilder | Inga kommentarer

Som en snökula, men med konfetti istället som yr omkring Eiffeltornet, Sacré Cœur och Notre Dame. Vilken lycka. Den fick Klara av Teresa igår. Själv var jag mest lycklig över en eftermiddag med Teresa och Elisabeth igår. Vi har faktiskt känt varann i 25 år. Det är ganska otroligt. Elisabeth träffar jag som tur är ganska ofta nuförtiden, eftersom hon flyttat tillbaka till Uppsala, men Teresa oftast bara en eller två gånger om året eftersom hon bor i Paris sedan evigheter.

Estniska surdegsbröden

11 augusti 2010 10:03 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 4 kommentarer

Semester är faktiskt helt nödvändigt för att hinna pyssla om de här surdegarna. Det är många, många moment under flera dagar. Men med mitt estniska påbrå tycker jag att det är roligt att någon gång om året baka riktigt estniskt bröd. Tungt är det att arbeta degen, men väl värt mödan. Jag tänkte på¨min farmor när jag stod och knådade degen. Hon bakade estnisk surlimpa varje vecka. Men jag tycker om att knåda medan jag lyssnar på radio. Två sorters bröd bakade jag, och degarna blev så stora att min största rostfria bunke som jag brukar göra jäsdegar i inte räckte till. Jag var tvungen att ta till saftgrytan.

Det första brödet är en tät och grov råglimpa, bakad på grovt rågmjöl. Tunna skivor måste man skära av det här brödet, annars blir det jobbigt att äta. Receptet hittar ni här.

Det andra brödet är en sur-söt limpa, bakad på rågsikt, men med samma surdeg på grovt rågmjöl som bas. Man ska inte luras av att det är mycket socker och rågsikt i degen. Det är inte alls som rågsiktskakor och liknande svenska rågsiktsbröd. Det här brödet får en tät och seg struktur. Jag gjorde faktiskt dubbel sats av det här brödet och bakade fyra limpor. Testade att göra en påt med knubbigare och kortare limpor och en plåt med långa och smala bröd. Receptet hittar ni här.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^