Estniskt rågbröd

Startdeg
4 dl grovt rågmjöl
4 dl vatten
1 tsk socker
1tsk torrjäst
1 msk filmjölk

Blanda mjölet med varmt (42 grader) vatten, sockret, jästen och filmjölken. Låt degen stå på varmt ställe och rör om degen då och då. Efter cirka 20 timmar har den blivit sur.

Deg 2
1,5 l ljummet vatten
2 kg grovmalet rågmjöl
1,5 msk salt
1,5 msk socker
2 msk kumminfrön
startdegen

Blanda startdegen med litet ljummet vatten i baktråget och låt det stå och dra en stund. Häll i resten av vattnet och så mycket mjöl att man får en ganska lös deg. Arbeta degen kraftigt. Skrapa rent trågets kanter och släta till degen. Strö över ett tunt lager mjöl och täck över med bakduk. Låt degen syras omkring två dygn på varm plats. När degen är lagom sur (har sjunkit ihop), tillsätt salt, socker och kummin samt resten av mjölet, litet i taget. Knåda degen tills den släpper från händerna. Släta till den och strö över mjöl. Täck med bakduk och ställ på jäsning igen, omkring två timmar på varm plats. Blöt händerna och forma, utan att knåda degen, 2-3 limpor som läggs på plåt klädd med bakplåtspapper eller i smorda formar. Låt limporna jäsa. Grädda i nedre degen av ugnen i 190 graders ugnsvärme cirka en timme. Stäng av värmen och efterbaka i cirka 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan förrän brödet är färdigt. Ta ut limporna, pensla med vatten och vira in dem i bakduk.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^