Estniskt sur-sött bröd

Startdeg
2 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten
0,5 tsk socker
0,5 tsk torrjäst
0,5 msk filmjölk

Blanda mjölet med varmt (42 grader) vatten, sockret, jästen och filmjölken. Låt degen stå på varmt ställe och rör om degen då och då. Efter cirka 20 timmar har den blivit sur.

Deg 2
1 kg rågsikt
6-7 dl vatten
startdegen
1 dl ljummen filmjölk
2 tsk salt
1 msk kumminfrön
1 dl socker
saften av en citron

Blanda i ett tråg 5 dl rågsikt med 6-7 dl kokhett vatten. Arbeta kraftigt tills degen blir slät och ljus. Tillsätt startdegen och 1 dl filmjölk. Filmjölken bör vara ljum, annars kommer inte syrningen igång. Tillsätt ytterligare 3-4 dl mjöl. Blanda och arbeta kraftigt tills man ser luftbubblor i degen. Skrapa ner degen från kanterna, släta till ytan på degen, strö över mjöl och täck den med en bakduk. Låt sedan degen stå och surna på varm plats i 2-3 dagar. Slå degen kraftigt minst 3 gånger per dag; då blir brödet godare. När degen är färdigsyrad, tillsätt salt, kummin, socker och citronsaft. Knåda in resten av mjölet och knåda tills degen lossnar från händerna. Låt degen jäsa ytterligare 2-3 timmar. Forma limpor och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Låt limporna jäsa till dubbla storleken. Grädda mitt i ugnen i 190 grader i 20 minuter. Sänk därefter till 175 grader och grädda ytterligare en timme.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^