Estniska surdegsbröden

11 augusti 2010 10:03 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 4 kommentarer

Semester är faktiskt helt nödvändigt för att hinna pyssla om de här surdegarna. Det är många, många moment under flera dagar. Men med mitt estniska påbrå tycker jag att det är roligt att någon gång om året baka riktigt estniskt bröd. Tungt är det att arbeta degen, men väl värt mödan. Jag tänkte på¨min farmor när jag stod och knådade degen. Hon bakade estnisk surlimpa varje vecka. Men jag tycker om att knåda medan jag lyssnar på radio. Två sorters bröd bakade jag, och degarna blev så stora att min största rostfria bunke som jag brukar göra jäsdegar i inte räckte till. Jag var tvungen att ta till saftgrytan.

Det första brödet är en tät och grov råglimpa, bakad på grovt rågmjöl. Tunna skivor måste man skära av det här brödet, annars blir det jobbigt att äta. Receptet hittar ni här.

Det andra brödet är en sur-söt limpa, bakad på rågsikt, men med samma surdeg på grovt rågmjöl som bas. Man ska inte luras av att det är mycket socker och rågsikt i degen. Det är inte alls som rågsiktskakor och liknande svenska rågsiktsbröd. Det här brödet får en tät och seg struktur. Jag gjorde faktiskt dubbel sats av det här brödet och bakade fyra limpor. Testade att göra en påt med knubbigare och kortare limpor och en plåt med långa och smala bröd. Receptet hittar ni här.

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Kan du inte mejla över ett par skivor?

  Jag är också lite nyfiken på om Viggo och Klara har smakat på de båda estniska bröden och vad de tycker.

  Comment by Enn Kokk — 2010-08-11 11:22 #

 2. Så fantastiskt fina bröd! Jag skulle gärna vilja smaka!

  Comment by Birgitta Dahl — 2010-08-11 16:05 #

 3. Det finns av båda sorterna i frysen så att ni kan få smaka.

  Comment by Kerstin — 2010-08-11 16:17 #

 4. Hej, hemma hade vi ofta det svarta brödet va det nu hette men också min favorit, Estnisk finlimpa som Peekers bageri i Stockholm bakade. Har du möjligen något recept på detta, mitt favvobröd.

  med vänlig hälsning
  Martin Kaup

  Comment by Martin Kaup — 2013-04-20 12:00 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^