Dagens kopp: Grå ränder av Wilhelm Kåge

30 augusti 2010 6:57 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

De mjuka formernas servis. Visst låter det vackert? Wilhelm Kåge formgav De mjuka formernas servis (WB) för Gustavsberg 1938. Den tillverkades med många dekorer, men Grå ränder blev storsäljaren och var i produktion 1945-1969. Den har inga skarpa kanter, och är därför väldigt lättdiskad, och framför allt skön att hålla i. Koppens lätta utkrökning gör den perfekt att dricka ur. Enda invändningen är att örat är så nära fatet att man inte får in fingret under ordentligt utan att vicka på koppen litet. Titta förresten på bilden med örat. Jag upptäckte när jag kom hem med koppen att örat satt litet snett. Måste vara andrasortering, men jag är glad över koppen ändå. Och så gillar jag stämpeln under, där flintporslin står i en mjuk vågrörelse, precis som de mjuka formerna på koppen.

Jag har förresten en del i de mjuka formernas servis sedan tidigare, men med dekoren Spaljé. En såssnipa.

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Den är så fantastiskt fin! Borde verkligen lägga till den på inköpslistan, eller hur?

  Comment by Anders — 2010-08-30 10:54 #

 2. Självklart!

  Comment by Kerstin — 2010-08-30 11:22 #

 3. Den växer liksom på en den här serien.
  Vi ser dem lite då och då men har valt att inte spara även på denna.

  Comment by lybtar — 2010-08-30 19:06 #

 4. Nej, man kan verkligen inte samla på allt! Det är därför jag började samla på en tekopp av varje servis som jag gillar för några år sedan. Sedan har jag Blå Eld som min stora servis som jag har mycket av, och använder till vardags och fest.

  Comment by Kerstin — 2010-08-30 22:47 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^