Första sexårskalaset

20 mars 2011 22:55 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 4 kommentarer

På fredag fyller Klara sex år, och då ska hon ha kalas med sina kompisar, men idag hade vi kalas med släkten. Klara hade särskilt beställt att jag skulle baka rosa maränger, men jag hade också bakat bullar, svartvinbärsmacaroner, kolasnitt, chokladkolasnitt, kaffekakor, mummakakor och chokladtårta. Ni ser, gym-Kerstin är fortfarande kak-Kerstin.

Jag är dock litet besviken över att macaronerna blev så fula på ytan den här gången. Jag fattar inte. Jag har alltså bakat macaroner massor av gånger, ända sedan 90-talet faktiskt, då jag brukade baka det till Kafé Mumrik, och har rätt bra snits på det. Men den här gången syntes den rivna mandeln på ytan, trots att jag skållat och skalat mandeln kvällen innan och låtit torka ordentligt innan jag malde på mandelkvarn. Jag får väl testa att köpa mandelmjöl istället. Trist bara, eftersom jag gillar att mala på mandelkvarn. Goda blev de i alla fall som vanligt.

När födelsedagsbarnen hade fikat klart började hon bygga födelsedagslegot.

Gräddsnipa och sockerskål med IOGT-logotyp

20 mars 2011 8:45 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Vi tar en gräddsnipa och sockerskål idag också! Den här gången med IOGT-logotyp. De har redan en kompis här hemma, IOGT-koppen. Att beställa eget porslin var mycket vanligt både i IOGT och NTO. Dels fanns det att beställa med bara logotypen, men många beställde med logens eget namn också. Jag har skrivit en del om Gustavsbergs restaurangporslin med beställningsdekorer tidigare. Fler varianter på IOGT- och NTO-porslin kan ni se här, här, här och här.

Och det är ju samma problem med storleken på den här gräddsnipan, som det var med gårdagens gräddsnipa från Åfors. Alldeles för liten med dagens mått mätt. Otaliga är de gånger som jag suttit på möten med äldre IOGT-NTO-föreningar och känt ångesten när jag tar all mjölk ur snipan i min tekopp, och det ändå är för litet. Om jag serverats te ur tekopp, vill säga. Ännu värre när det är pytteliten kaffekopp, fast då räcker åtminstone mjölken. Men det är något näpet över de här små delarna, nästan som en dockservis.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^