Slånbärssaft

1,5 liter slånbär (ca 1 kg) mogna, frostbitna eller frysta
1 liter vatten
6 dl socker (ca 500 g) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

Slånbären ska vara mogna och frostbitna, då är de mindre kärva. Om det inte varit frost, frys dem ett par timmar eller längre. Bären kan inte kokas, då blir saften kärv. I stället lakas saften ur med kokande vatten.

Rensa och skölj bären. Lägg dem i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över bären. Täck över och låt stå svalt till följande dag. Häll av saften, koka upp den och häll den över bären. Låt stå övertäckt och svalt ett dygn. Upprepa detta två gånger till, det vill säga sammanlagt fyra gånger, så att bären blir urlakade.

Häll bärmassan i en silställning att självrinna 20-30 minuter. Mät upp saften och sockret. Koka upp saften, rör ner sockret och koka upp på nytt. Tag bort eventuellt skum.

Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av saften. Häll saften i rena varma flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem genast. Förvara svalt.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^