Dagens kopp: Maxim

6 augusti 2008 23:22 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

dsc01306.jpg

Den här sortens kaffekoppar gör att jag önskar att jag tyckte om kaffe. Men det gör jag inte. Kaffe är gott i glass och bakverk och desserter, men hur jag än försöker är kaffe inte gott att dricka. Men om jag drack kaffe så skulle jag dricka ur såna här koppar. Så trevligt.

Det finns en enda kopp av Maxim från Gustavsberg här i Öregrund. Eller här hos mamma och pappa, alltså. Säkert finns de i stugor litet varstans. Modellen i benporslin heter SG-1 och är formgiven 1955. Dekoren är ritad av Bibi Breger 1956. Det är koppartryck i svart under glasyren. Den fanns även med rött tryck.

dsc01315.jpg

Förresten ska man alltid titta i botten på porslin. Ofta får man en överraskning för att det finns något extra i utförandet av stämpeln. Som bladen som omringar den här. Är det inte underbart?

Så vackert med det grafiska mönstet i svart på vitt. Och till Maxim passar gräddsnipan i serien Salix så fint. Olika bladmönster med ett väldigt grafiskt uttryck. Salix är också från Gustavsberg, ritad av Stig Lindberg 1954. Också den i svart eller rött koppartryck under glasyren.

Jag tror att farmor hade de här kaffekopparna, men med rött tryck, i skåpet med skjutluckor ovanför diskbänken i köket i Juniskär. Men jag är inte säker. Var de finns nu har jag ingen aning om. Hoppas de finns hos någon som uppskattar dem.

4 kommentarer

 1. Vet du, jden där koppen har ju ”alltid funnits” för mig oxå. Och jag har alltid trott att den och gräddsnipan hörde ihop. Fast det gör de ju. Kan man säga…

  Comment by Anna K — 2008-08-06 23:39 #

 2. Tänk vad folkbildande jag är. Nu har du lärt dig något nytt om något gammalt.

  Comment by Kerstin — 2008-08-07 9:41 #

 3. Jepp. Dig kan man ha till mycket, helt enkelt

  Comment by Anna — 2008-08-07 20:44 #

 4. Tittade under rubriken Dagens kopp, har aldrig sett Salix svarta gräddsnipa, intressant, jag har en svart Salixkopp!

  Comment by Sussi — 2008-08-25 21:38 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^