Schwarzwaldtårta

Bottnar
200 g hasselnötter
4 äggvitor
180 g florsocker

Fyllning
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Garnering
200 g mörk choklad
kakao
Marsipanros

Rosta hasselnötterna i på en plåt i mitten av ugnen 5-10 minuter i 200 grader. Gnid av det lösa skalet. Mal nötterna i mandelkvarn. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Rita upp 4 cirklar med en diameter på 20-25 diameter. Använd en tallrik eller rund form med lämplig diameter som mall. Det brukar gå att få plats med två bottnar på varje plåt om man utnyttjar ytan, så behöver man bara grädda två plåtar. Vispa äggvitorna styvt. Tillsätt florsockret och vispa en stund till. Rör ned nötterna och bred ut jämnt i de uppritade cirklarna. Grädda bottnarna i mitten av ugnen 15-20 minuter. Lägg bottnarna i frysen när de svalnat, så går det lättare att dra av bakplåtspapperet.

Chokladen blir snyggast om man tempererar den. Finhacka chokladen. Smält hälften av chokladen antingen i mikrovågsugn eller vattenbad tills chokladen når 48-50 grader. Rör ner resten av chokladen i den smälta chokladen, så att den också smälter. Rör tills temperaturen är 27-28 grader. Värm chokladen tills den är 31-32 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och bred ut chokladen till ett par mm tjocklek. Skär rutor som är 5×5 cm innan chokladen stelnat helt. Det här kan man gärna göra någon dag i förväg.

Vispa grädden och vaniljsockret så att grädden blir ganska stadig. Ta ut bottnarna ur frysen och dra av bakplåtspapperet. Varva bottnar och grädde och täck hela tårtan, även sidorna med grädde. Ställ gärna i kylskåpet att mogna någon timme åtminstone. Bottnarna blir godast när de mjukas upp av grädden. Sikta kakao över toppen på tårtan. Garnera med chokladplattor runtom hela kanten. Stick också ned chokladplattor så att de står litet på snedden i grädden ovanpå. Garnera gärna med en marsipanros i mitten. Hur man gör egen mandelmassa och marsipan kan ni läsa här, och tips och trix för när man arbetar med marsipan här.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^