Badrum från åren kring 1960

24 januari 2010 12:13 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | Inga kommentarer

Efter att ha lusläst Allt i hemmet från åren kring 1960 vet jag rätt mycket om olika varianter på badrum. På golvet kunde man ha klinker eller mosaik, och det förekom både glasmosaik och mosaik som var matt, oglaserad keramik. Ibland i blandade färger och ibland enfärgat. Även helvitt mosaikgolv var ganska vanligt. På väggarna förekom det både att det var halvkaklat med målat ovanför och helkaklade väggar. Jag trodde faktiskt att man inte brukade helkakla då, men det är ganska vanligt när jag ser bilder i annonser och reportage. Det var naturligtvis en kostnadsfråga. Det var vanligt både med färgat kakel och helvitt. Sedan kunde man faktiskt ha perstorpsplatta på väggar och som badkarsfront! Ofta färgstarkt. Överhuvudtaget fanns stor variation i färger, mycket pastell, men även mörkare och starkare färger, och även svart kakel. Så att jag väljer att helkakla badrummet vitt och välja vitt porslin, och så grön mosaik på golvet känns helt rätt!

Stärkt av synpunkter på bloggen och av kompisar så blir det nog så att jag behåller badkarsblandaren, men byter ut plastslangen mot en sån där i metall, som ju var original. Om det går att hitta originalhandtag i metall också vore det ju toppen. Många har sagt att de har engreppsblandare, men att det i alla fall tar lång tid att få rätt temperatur och att de inte stänger av något medan de duschar. Då är ju det enda argumentet mot den gamla att det är litet krångligare för barnen, men de börjar bli så stora nu.

Badkar måste bli nytt eftersom det måste vara ett som är några cm kortare efter att de bytt ut väggskivorna.

Det gula handfatet har jag nu upptäckt att det är ett Gustavsberg, ritat av Carl-Arne Breger! Det tillverkades i flera pastellfärger och vitt. Man kunde ha med eller utan pelare. Här hemma är det utan pelare. Jag måste hitta ett i samma modell, men vitt, och sätta in. Det gula som vi har har en liten spricka. Jag letar på blocket och tradera. Om ni har tips så hör av er!

När det gäller toastol vacklar jag mellan att hitta en gammal eller sätta in ny. Jag tror att det är svårt att hitta en tillräckligt fräsch, men alla nya är så fula! De passar verkligen inte in.

Den mosaiken som är den mittersta av de jag visade här känns nog mest tidstypisk i nyanser, och är matt oglaserad. Den får det bli om jag inte snubblar över någon annan. Jag tar gärna emot tips där också, men grön färgskala ska det vara. Det kan vara med inslag av vitt och grått. Den vi har nu är en blandning av gult, vitt och grått.

Sen funderar jag på att sätta upp en stringhylla med svarta gavlar och teakhyllplan på den väggen med vägglamporna, och så ha lampor bredvid. Det skulle bryta av den vita väggen och ge ett varmare intryck. Visst måste väl det funka?

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^