Badrumsrenoveringen

17 januari 2010 23:06 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | 8 kommentarer

Okej, här kommer ett gäng bilder på hur badrummet ser ut nu. Original från 1962, förutom toalettstolen. Det är alltså gulmålade väggar, vitt kakel, gulgrått mosaikgolv, gult badkar och handfat, dubbelt klassiskt badrumsskåp från Kungsör med namnet Mirro och belysningsramp ovanför och så två otroligt snygga vägglampor i vitt porslin på motstående vägg. Ni ser ju i hur dåligt skick badrummet är. Det är så otroligt coolt, men ljusgult är inte riktigt min färg egentligen.

Så här funderar jag kring renoveringen. Grundförutsättningen är att väggskivorna måste bytas för att bli godkänt och klara fukten, och de nya skivorna är något tjockare, så jag måste hitta ett badkar som är något kortare, men så litet kortare som möjligt, för jag älskar att badkaret är så djupt och rymligt. Väggarna kaklas hela vägen upp till tak med vitt standardkakel, men med mörka fogar som man gjorde på 60-talet. Visserligen kaklade man inte så högt på 60-talet, men det är andra krav nu. På golvet vill jag ha grön mosaik. Jag visar ett par varianter som jag hittat längst ner. Vad tycker ni? Det bästa alternativet på badkar som jag hittat är ett från Gustavsberg som är 157 cm långt och 70 cm brett. Det nuvarande är 160×70, så det är bara tre cm kortare. Det nya badkaret och handfat och toa får vara vitt, och badkaret kaklas in med vitt kakel. Jag tycker att handfatet har så vansinnigt snygg form och alla nya är så fula. Har faktiskt börjat leta på Blocket och Tradera efter ett vitt 60-talshandfat, för om det är helt och fräscht har det inte sämre funktion än ett nytt. Toastol är det värre med. Där har det ju faktiskt hänt rätt mycket med tekniken vad gäller vattenbesparing, så där måste det nog vara en ny. Alla är bara så fula! Varför kan de inte designa nytt badrumsporslin för funkisbadrum som behöver renoveras? Dessutom är alla moderna blandare för handfat och badkar så fula. Det skär i hjärtat att byta ut det där över badkaret, men det behövs engreppsblandare så man inte spolar vatten i onödan. Har funderat på om man inte åtminstone kan återanvända slangen och duschmunstycket. Badrumsskåpet får bli kvar, men utan belysningsrampen som är trasig. De är separata. Istället får det bli en klotlampa med porslinsfäste ovanför. De snygga vägglamporna skulle jag helst behålla, men två av de tre firmor som har varit här och kollat har sagt att de inte är godkända även om man drar om elen. Det lutar åt att istället sätta upp de snarlika Bernadottelamporna från IFÖ. De är inte riktigt lika snygga, och troligen något senare 60-tal, men bästa alternativet bland nytt. Så, vad tycker ni?

Här kommer de två varianterna på grön mosaik som jag har kollat på.

Den här från Höganäs har jag bara sett på nätet.

8 kommentarer

 1. Ville bara säga att ”Apiani Mix”-mosaiken är jättefin! Lycka till med renoveringen! :-)

  Comment by Maine — 2010-01-18 0:19 #

 2. Jaa, du det är inte lätt att ha annan smak än de som sätter trenderna! Golvmosaiken (den gamla) tycker jag som bara sett bilderna är det vackraste i det gamla. Den nya mosaiken också, fast på ett annat sätt. Går det att gömma belysningen på något sätt och behålla de gamla lamporna som fejk? Det går kanske att göra ljuslyktor av dem…Lite som Titanics extra skorsten…

  Lycka till! Själv ska jag renovera kök snart hoppas jag!

  Comment by Monika — 2010-01-18 8:59 #

 3. Det mesta låter bra och idén ovan med laporna som ljusstakar var smart och Bernadottes är ju också snygg även om man kan behöva dra ut själva blecken lite ibland för att vissa moderna glödlampor tenderar att vara för långa och trycker in dem och sen funkar inte andra som är kortare (vi brukade använda en sushipinne). Behåll duschmunstycket och köp en spiralslang (eller vad det kan heta) till i metall. Förstår att det är jobbigt med badkarsblandaren. Trösta dig med att det hade varit ännu värre om det varit gamla metallhandtag. Lycka till!

  Comment by Martin — 2010-01-19 15:46 #

 4. Behåll badkarsblandaren! Okay, man får spola litet mer vatten, men det är det väl värt för att kunna behålla originalet? (Är det en ”klimatfråga”? Kompensera med något annat.) Och så tycker jag att badrumsskåpet är fantastiskt snyggt. Grattis till att ha ett så välbevarat badrum!

  Comment by Libby — 2010-01-21 11:03 #

 5. Åh! Precis en sådan blandare och duschmunstycke hade min Mormor i sitt badrum!! Nostalgi!! Tycker att du ska behålla duschmunstycket. Vi behöll blandaren när vi renoverade, men det var ju förstås en engreppsblandare.. Blir det verkligen så stor skillnad i vattenförbrukning?? Vi måste spola JÄTTE länge trots engreppsblandare.

  Comment by Annika — 2010-01-21 22:06 #

 6. Hej! Du har fått en ”award” av mig. Kolla på min blogg!

  Comment by Libby — 2010-01-22 22:39 #

 7. Tack för tips och råd! Bra att jag blir stärkt i att behålla! Nu är jag igång och ska lägga upp mer bilder på bloggen om renoveringen!

  Comment by Kerstin — 2010-01-24 9:44 #

 8. Förresten Monika, den där iden med ljuslyktor låter intressant, men problemet är att det är täckande kupor. Då kommer det ju inget syre in till ljuset, så det går nog inte. Eller hur tänkte du?

  Comment by Kerstin — 2010-01-24 12:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^