Och så var det 60-talsköket
24 januari 2010 12:13 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | 7 kommentarerJa, nu är det ju ett kök från 1982 i fina huset från 1962. Så det där köket från 1960 som plockades ner för ett år sedan i en lägenhet i Stockholm, och som stått i garaget sedan dess, det ska in. Det är inte ett helt lätt pussel, och en del skåp måste nytillverkas. Den diskbänk som var i det här köket är felvänd mot hur det ser ut här, så skåpet måste styckas upp och pusslas ihop, och ny diskbänk tillverkas. Skafferiet som ska sättas in är för övrigt egentligen ett städskåp, men med litet extra hyllor inuti blir det bra!
Det är utrymmet mellan diskmaskinen och skafferiet som jag är litet osäker på hur det utnyttjas bäst. Jag vill ha rostfri diskbänk ända bort till spisen, och den får inte vara för smal. Det är viktigaste arbetsytan.
Egentligen vill jag ha en 70 cm bred spis som det är nu, för det är faktiskt en betydande skillnad hur mycket man får in i ugnen jämfört med en 60 cm bred. I en 70 cm bred får man in två formar med löstagbar kant på diagonalen, så när man ska baka mycket gör det skillnad i effektivitet. Jag tror dock att det funkar bättre med pusslet om jag väljer en 60-spis. Det får i alla fall bli en vitemaljerad spis med vanliga plattor. Dels smälter det in bättre och dels funkar det inte så bra med gjutjärnsplättlaggen och våffellaggen på glaskeramikhäll. Jag är litet sugen på att hitta en spis från 60-talet, men jag vet inte. Svårt att hitta någon som funkar riktigt bra. Men grymt snygga var de!
I vilket fall har jag ritat några varianter. I alla är det tre överskåp med skjutluckor och ett skafferi längst ut mot ytterväggen åt norr. I alla varianterna börjar bänkskåpen från vänster med lådhurts, diskhoar och diskmaskin, men sedan kommer några varianter. Om man sätter spisen närmast skafferiet kan det bli svårt att komma åt när man lagar mat, men det blir en riktigt rymlig diskbänk och extra brett grytskåp. Sätter man ett brett grytskåp mellan spisen och skafferiet får man svängrum vid spisen, men arbetsytan mellan hoar och spis blir bara 60 cm. På tok för litet! Sätter man ett 40 cm brett grytskåp mellan spis och skafferi blir det ett 10 cm utrymme mellan diskmaskin och spis där man kan förvara brickor och skärbrädor. Tar man dessutom en 60 bred spis blir utrymmet 20 cm och arbetsytan på diskbänken mellan hoar och spis 80 cm. Dessutom linjerar spis och fläkt snyggare med överskåp. En modern fläkt måste det i vilket fall bli, som är effektiv och tyst. Tar man en vit så smälter det in rätt bra när den byggs in i överskåpet.
Stommarna målas vita och luckor och lådor grå som originallacken som finns bevarad på en lucka. Det blir snyggt med en lugn bas till allt färgglatt porslin och fina färgglada textilier från 50- och 60-talet.
Och så har jag köpt en specerihylla med plastlådor. Det är en Redahylla. Det fanns ju flera fabrikat. Jag har försökt luska ut när man började tillverka dem med plastlådor men inte lyckats. Jag gissar kring 1960. Någon som vet? I mina föräldrars lägenhet från 1965 är det i alla fall plast, och det är original. De har bott där sedan huset byggdes. Att sätta in en med glashyllor i ett 60-talskök vore en anomali, tänker jag.
Belysningen under överskåpen får bli dubbla Bernadottelampor. Det var rätt vanligt. Sedan blir det naturligtvis belysning i den moderna fläkten.
Den enheten med kyl och frys och 70 brett skåp måste nytillverkas. Där finns inga 60-talsskåp som passar in i måtten. De får tillverka med de gamla skåpen som förlaga. Eftersom micron ska in i överskåpet tänkte jag att det får bli lucklöst, och så kan man ha teburkar och fint porslin som används ofta på hyllorna ovanför.
Mot väggen bakom matplatsen är det inga skåp nu, men där tänkte jag att snickaren får tillverka ett 30 cm djupt bänkskåp med skjutluckor för mer förvaring. Ovanpå kan brödrost och sådant stå. På väggen ovanför blir det stringhyllor som förut. Att sätta upp överskåp blir nog för kompakt.
Bänkskivor blir perstorpsplatta med Sigvard Bernadottes Virrvarr. Väggarna målas vita och golvet blir samma som i köket, schackrutigt med marmoleumplattor. Vanligt vitt standardkakel med mörka fogar så klart.
7 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Alternativ 4. Absolut. Praktiskt med brickutrymmet dessutom (det saknar jag jättemycket nu, vi har ett brickband men det är fullproppat med brickor och då och då rasar hela rasket i backen med den påföljd att våra silverbrickor börjar bli betänkligt buckliga).
Men mikrovågsugn?!? Va?!?
Grått är förresten en perfekt färg, vi ska nog ha det också. Samtidigt som jag _egentligen_ suktar efter ett kök som det i Bonniers kokbok. (Lägger ut bild på min blogg, det är så fantastiskt vackert.)
Åh, det här är verkligen en så god gärning att sätta upp ett sånt kök. Vi går och väntar på att få våra gräsliga flagnande sjuttitalsteakimitationsluckor omlackerade snart…
Comment by Anders Ringnér — 2010-01-27 18:50 #
Hmm, vad svårt…. Lutar nog åt alternativ 4 men det är ju inte helt givet. Plus är förstås 70-cm-spis, utrymme mot skafferiet, brickskåp mellan spis o diskmaskin. Men jag funderar mycket på detta att det inte blir parallella skåplinjer mellan underskåp och överskåp, det är kanske jättekonstigt? Kan inte påminna mig att jag sett det någonstans. Så kanske borde det vara alternativ 1 i alla fall, då är det ju en mindre spis… Ska fundera mer!
Comment by Elisabeth — 2010-01-28 19:40 #
De där luckorna i den där grå färgen med de där handtagen borde sitta i vårt kök från 1967 istället för de skitfula fejkspegeldörrar som en tidigare ägare satt in. Det är dock originalstommar kvar så kanske en dag…
Comment by Martin — 2010-02-01 10:56 #
Haha, här är det också skitfula fejkspegelluckor i köket insatt på 80-talet. Men snart åker de på tippen! Det är en fantastiskt vacker grå färg! Grey is beautiful, för att citera Svante Foersters dikt ”I detta land, kamrat”: http://kerstin.kokk.se/?p=2530
Comment by Kerstin — 2010-02-04 19:19 #
Jag har kommit över en skafferidörr i original som väntar i källaren men resten av luckorna som jag hade hoppats på och skulle få av en granne som skulle göra om var visserligen i original men någon hade fräst in fejkspeglar i dem också… Folk är inte kloka.
Comment by Martin — 2010-02-05 11:57 #
Nej, folk är inte kloka. Jag undrar ofta varför folk köper hus eller lägenheter i en stil som de inte gillar och gör om till något som inte hör hemma i den arkitekturen. Varför köper man funkishus och sätter in valv? Då föreslår jag att de istället köper en medeltida katedral! Men de där förstörda luckorna, är det säkert att det inte går att fixa till dem? Om de har fräst in i dem, går det inte att spackla igen, och sedan måla över?
Comment by Kerstin — 2010-02-06 10:48 #
Hejsan!
Vilken trevlig sida jag ramlade in på
Jag har nyss flyttat in i ett lägenhetshus som stod färdigt 1962. Det är en rysare att gå förbi alla pensionärers förråd nere i källaren. Det står minst en husmorspall bakom varje gallerdörr, om man säger så. När det flyttat in ungdomar (själv är jag ju hela 33 år) så brukar det efter ett tag ligga en hel del roliga grejer i grovsoporna. Hittat en fantastisk redahylla t.ex. Som passade bra då någon galning rivit ut i mitt kök.
Jag ska måla om mina luckor i köket och är ju ute efter den där perfekta gråa nyansen. Såg dina planer för ditt kök och då är min fråga vad du har valt för kulör. Någon färgkod?
Comment by josefine — 2010-11-07 2:06 #