Fina köket från 1960

30 december 2008 1:23 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Huset | 6 kommentarer

Kanske är det ibland tur att man inte får ändan ur och gör saker med en gång. Att man skyndar långsamt. När vi flyttade in i huset sommaren 2005 var i stort sett allt original från 1962 utom köket som hade totanrenoverats hiskeligt fult tidigt 80-tal. Ni kan se här på bilder från när vi flyttade in.

Naturligtvis hade vi velat ha ett originalkök, men man kan inte få allt när man köper hus, och det var som det var. Vi tänkte renovera och sätta in ett nytt enkelt och stilrent kök med släta vita luckor, och jag tog in offert på Arkitekt vit från Marbodal, och senare även Banér från Kvänum och Jenny från Vedum. Jag jagade även hantverkare och försökte få in offerter för jobbet, men kom aldrig till avslut med någon firma och det rann ut i sanden.

För någon månad sedan fick jag en ingivelse och började jag leta kök på Blocket. Jag hittade ett kök från 1960 som vi fick köpa för 2500:- om vi plockade ner det själva, och jag var ut till höghuset i Roslags Näsby före jul och tittade på det och gjorde upp med säljaren.

Igår dumpade vi barnen hos mina föräldrar och åkte och plockade ner det. Det tog nio timmars arbete minus lunchpaus på sunkig pizzeria med Roslags Näsbys original och trasiga själar. Men vi fick ner det utan större skador! Litet skavanker får man räkna med, men det går att spackla över och någon list som får bytas ut.

Naturligtvis passar det här köket inte exakt in, men om vi nu har köpt det för 2500:- istället för minst 70000:- som Marbodalköket skulle kosta, så har vi råd med att hantverkarjobbet blir dyrare för att det blir besvärligare jobb och att specialtillverka några extra skåpdelar med de gamla som förlaga där det behövs.

Överskåpen har skjutluckor. Från början var stommarna vitmålade och luckor och lådor ljusgrå. Lådorna hade trälister istället för handtag, men de är utbytta. Eventuellt hittar säljaren listerna, för hon tror att hon har sparat dem. Annars får vi titta på gamla lådor och så får snickren tillverka nya lister och montera. Även om luckor och lådor är ommålade fanns det en lucka i originallacken bevarad som ställts undan när en liten frys hade installerats. Den hade även originalhandtagen för bänkskåpen kvar. Tur! Mycket fin grå färg. Den ska vi ha igen, och handtagen blir inte svåra att få tag på på Tradera eller Blocket.

På golvet ska vi sedan ha samma linoleumplattor som i hallen, schackrutigt.

Så här såg köket ut innan det togs ned. Fler bilder på detaljer i kommande inlägg.

kok.jpg

6 kommentarer

 1. Så fint! Underbart att ni räddar detta kök.

  Comment by h — 2009-01-01 22:08 #

 2. Jag tror jag svimmar av lycka och upphetsning!!! När vi gick i hustankar diskuterade vi fram och tillbaka om det skulle gå att riva ut ett kök nånstans och transplantera in det på ett annat ställe.

  Alla jag pratade med sa att det aldrig skulle gå, man kan inte flytta ett platsbyggt kök, och jag drev den linjen här hemma också till Daniels bedrövelse. Det är sällan jag blivit så glad över att haft fel! :-)

  Comment by Anders Ringnér — 2009-01-03 11:01 #

 3. Fast det här köket från 1960 är nog till stor del prefabricerat, för det har bakstycken. När vi bodde i lägenheten från 1952 var det rå betongvägg som syntes inne i skåpen. Men jag har en bekant som en gång köpte ett överskåp och kompletterade i sitt 40-talskök, och det var ju platsbyggt. Så jag tror att det kan gå. En annan sak jag upptäckte med det här köket var att den där gråa originallackerade luckan var sprutlackerad. Jag trodde att man fortfarande penselmålade 1960, men tydligen inte.

  Comment by Kerstin — 2009-01-03 12:17 #

 4. Då är det bergis lite lättare att flytta än ett helt platsbyggt. Som jag förstått det är de helt platsbyggda köken fulla med spik som sammanfogar både inredningen med sig själv och inredningen med väggen, och drar man ur vissa av de externa spikarna så kan en del av den interna strukturen också rubbas och alltihop blir ett enda stort, rangligt rappel. Och det vill man ju inte gärna utsätta sig för!

  Det ska hursomhelst bli väldigt spännande att följa den här formen av avancerad köks-kirurgi! :-)

  Comment by Anders Ringnér — 2009-01-03 12:38 #

 5. De här skåpen satt företrädesvis fast med spik i väggen, förutom den bärande listen under överskåpen, som satt fast med skruv, och det fanns också spik som sammanfogade skåpen.

  Comment by Kerstin — 2009-01-03 12:42 #

 6. Förresten ringde säljaren igår och sa att hon hittat alla originalhandtagen till skåpen, och några extra som suttit på garderober i hallen. Dock har hon fortfarande inte hittat trälisterna till lådorna.

  Comment by Kerstin — 2009-01-03 12:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^