Kerstin – ett namn på uppgång?

9 januari 2010 11:59 | Allmänt | 4 kommentarer

Kerstin var inte precis det vanligaste namnet på nyfödda när jag föddes 1969. Det var aldrig några andra barn som hette Kerstin. Däremot kändes det som att alla lärare och bibliotekarier hette Kerstin, och alla som hette Kerstin var lärare och bibliotekarier. Det var ett präktigt namn på kvinnor födda på 30- och 40-talet. Om de inte hette Kerstin så hette de Barbro. Jag tyckte inte att det var ett kul namn när jag var liten, men nu känns det helt okej. Inte för det där med präktigheten, den kan jag vara utan, men för att det inte är så vanligt i min generation.

Men i torsdags när mina gamla gymnasiekompisar Malin, Elisabeth och Anna var här och fikade och stannade kvar på middag berättade Malin att i hennes bekantskapskrets hade det kommit två barn som fått namnet Kerstin! När jag kollar namnstatistiken på SCB ser jag att 49 personer fick tilltalsnamnet Kerstin 2008. 1998 var det bara 13, och det har ökat år för år.

4 kommentarer

 1. Och Anders, som var och varannan hette på 1970-talet, är jätteovanligt nu. Det är inte ens 100 i topp – och det föddes tio så många gånger Neo (248) som det föds Anders (25) i fjolfjol. Neo? Det känns helt skumt!

  Comment by Anders Ringnér — 2010-01-09 12:22 #

 2. Ja, men tänk Kerstin när jag började i gymnasiet (i den klass jag gick i innan jag tog sabbatsår)- då var vi 6 Annor!! Bättre att ha ett ovanligt namn än ett alldeles för vanligt! :-/

  Comment by Anna Ask — 2010-01-09 13:15 #

 3. Nu har jag suttit och läst på scb i snart en timme. Så himla intressant!

  Albert har lustigt nog inte ökat nämnvärt i popularitet de senaste tio åren. Ligger stadigt på 60-70-80 stycken om året.
  Trodde faktiskt det hade ökat rätt mycket senaste tre-fyra åren. Men icke!

  Comment by Susanna — 2010-01-09 13:17 #

 4. Jag har alltid tyckt att Kersxtin är ett så vackert namn.

  Under min skoltid fanns det många som hette Kerstin, så för mig har namnet aldrig haft något udda eller antikverat över sig. Det var väl klart att Kerstin skulle komma igen!

  Comment by Enn Kokk — 2010-01-09 16:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^