Bästa chokladtårtan

Det här är en superbra chokladtårta. Den är enormt god, och smakar mycket choklad. Den är enkel att baka. Den är billig. Den kan göras i förväg och håller länge. Den går till och med att frysa. Toppenbra att bjuda på till många. Om man vill kan man smaksätta glasyren på olika sätt, till exempel med pepparmyntsolja, litet starkt kaffe eller rivet apelsinskal. Och man kan naturligtvis garnera efter eget tycke och tillfälle. Kanske marsipanrosor till födelsedagen eller marsipankycklingar till påsk.

Kladdkaka
3 ägg
200 g smält smör
4,5 dl socker
2,25 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Rör ihop alla torra ingredienser. Rör ner äggen och sedan det smälta smöret. Häll smeten i smord och bröad form med avknäppbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i 150° ca 35 minuter.

Chokladfrosting
50 g smör
3 dl florsocker
5 msk kakao
2 msk vatten
1 äggvita

Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen från värmen. Blanda i florsocker, kakao och vatten. Rör tills smeten är kall. Vispa äggvitan till hårt skum och blanda i den. Om det verkar mycket löst, blanda i litet mer florsocker, men glasyren stelnar mer när den kyls. Bred ut smeten över kladdkakan och ställ i kylskåp. (Om man vill kan man göra vågmönster i glasyren med en gaffel.)

Till en sådan här tårta går åt cirka 3 dl vispgrädde, som serveras bredvid.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^