Vi går till Lundeborgs konditori

28 juli 2010 20:32 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

Eller nu heter det något annat som jag inte bryr mig om, och mycket är förstört, men om man tittar litet selektivt finns barndomens fina detaljer kvar. Några karlsbadergifflar eller mockabakelser hade de inte, men jag tog en hallonkatalan. Katalaner är i alla fall klassiska kondisbakverk.

5 kommentarer

 1. Det heter Lundeborgs och inget annat.

  Comment by Hattifnatti — 2010-07-29 10:29 #

 2. Redan 1971 var jag i Öregrund för första gången och vi åkte in från Långalma för att köpa katalaner vilket var jättegott…då. Idag äter jag inget bröd och tyväär så längtar jag heller inte efter det längre lika lite som potatis, ris och pasta. Det skulle nog vara nyttigt för Herr Kokk att ta bort de ettriga kolhydraterna och slippa sin sockersjuka. En mening i all god tanke då det bevisligen går att få bort detta gissel med en kolhydrat-minimum-diet. Livet och maten blir absolut inte mindre god utan de feta såserna uppväger allt detta. Jag har aldrig mått bättre, sovit bättre sedan jag gick över till LCHF!!
  För att inte tala om alla värden efter annars dåliga….allt så normalt man kan komma.

  Comment by Urban Sjölander — 2010-07-30 10:24 #

 3. Hej, jag saknar verkligen Lundeborgs. De hade ett (hemligt?) recept på formbröd med eller utan vallmofrön. Det låter inte så märkvärdigt men detta formbröd hade en underbar smak som jag fortfarande saknar. Är det någon som möjligen vet om detta gudomliga bröd bakas fortfarande och i så fall var? Vi brukade förbeställa innan vi åkte upp till landet i Öregrund. Dessutom fällde jag en tår när fiskeboden vid hamnen stängde – att köpa nyrökt sik eller böckling överträffade det mesta. Annars är Öregrund fortfarande en härlig semester- och helgort för oss 08-or!

  Comment by Ann-Marie — 2010-09-01 15:28 #

 4. Jag minns också formbrödet! Det var riktigt gott att äta orostat, vilket ju formbröd som man köper i vanlig mataffär inte är. Liksom litet tätare. Jag åt alltid det med vallmofrö. Och fiskaffären i hamnen, verkligen trist att det är nån pizzeria eller annan krog där nu. Det var en estnisk familj som hade fiskaffären.

  Comment by Kerstin — 2010-09-01 16:21 #

 5. Det var familjen Erkas som hade fiskaffären. De är estlandssvenskar.

  Comment by Enn Kokk — 2010-09-01 20:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^