På kondis

20 juli 2008 9:49 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Är inte kondis ett underbart ord? Alltså kondis som i konditori. När jag var liten fanns Lundeborgs konditori i Öregrund, alldeles bredvid kyrkan. Det var så fantastiskt fint på alla sätt. Underbart bröd, bullar och bakelser. Karlsbadergifflarna och mockabakelserna. Billigt var det också, säger mamma och pappa. Vi gick dit ofta och fikade på gården på baksidan. Jag minns grova gruset, de vitmålade gjutjärnsmöblerna och fontänen. Dricka saft ur höga glas med två smala sugrör. Det ska vara smala sugrör.

Och den otroligt fina funkisinredningen som skulle ha platsat i vilken översikt som helst om konditorier värda ett besök. Nu är det inte Lundeborgs längre sedan många år, och inredningen är nån konstig blandning av några få funkisdetaljer, återskapat sekelskifte och sånt som folk diffust tycker ser gammaldags ut. Jag tycker inte om sånt, speciellt inte lasyrmålade bröstpaneler i ingen stil alls. Trist, trist. Men de fina funkissofforna med galonklädsel fanns kvar i alla fall. I dem har jag suttit kalla dagar och blivit serverad varm choklad ur kanna.

Vi satt ute och fikade. Gruset och gjutjärnsmöblerna fanns kvar, men inte fontänen. Och fikabrödet var gott, om än inte som på Lundeborgs tid.

dsc02964.jpg

dsc02965.jpg

dsc02967.jpg

dsc02969.jpg

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^