Mitt Lundby-dockskåp från 50-talet

2 april 2006 13:53 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 23 kommentarer

Jag har ju bloggat tidigare om mina dockskåp och lovat att lägga ut bilder. Mitt dockskåpsintresse har naturligtvis att göra med mitt intresse för arkitektur och formgivning. Dockskåpen är inte några som jag har haft sedan barndomen, utan jag skaffade dem i slutet av 90-talet. Det är två Lundby-dockskåp, det ena från 40-talet och det andra från 50-talet. Jag försöker att inreda dem tidstypiskt. Sedan jag fick barn har jag dock inte haft så mycket tid att fixa med dockskåpen, och det faktum att jag måste ha dem oåtkomliga från små barnhänder gör sitt till. Ni kanske tycker att det är taskigt att barnen inte får leka med mina dockskåp, men ni ska veta att detta är värdefulla rariteter. Detta är samlarsaker numera, och kostar mycket pengar. Däremot får kidsen leka med mina dockskåpsmöbler från 70-talet. Det finns inget dockskåp kvar, för det jag lekte med som barn var Annas, men vi leker dockskåp i en bokhylla i Viggos rum.

Det dockskåp som jag nu har ställt i ordning hjälpligt efter flytten är 50-talsskåpet. Men det borde egentligen storstädas, för det är ganska dammigt. Välkommen in!

Dockhus 50-tal

Dockhus toa

Dockhus hall

Dockhus sovrum

Dockhus kok

Dockhus vardagsrum

23 kommentarer

 1. Skitsnygga tapeter i sällskapsrummet på nedervåningen. De vill jag ha hemma hos mej!

  Comment by Åsa — 2006-04-02 17:40 #

 2. Jag håller med – jättesnygg tapet.

  Comment by Maria Haglund — 2006-04-05 18:27 #

 3. Underbart dockskåp! Jag blir så glad när äldre dockskåp bevaras och vill väldigt gärna se ditt andra dockskåp.
  mvh Elisabeth

  Comment by Elisabeth — 2006-04-13 6:46 #

 4. oj vad fint, alltid lika roligt att se fina dockskåp.
  susanne

  Comment by susanne — 2006-06-13 12:40 #

 5. […] Viggo upptäckte att han nådde upp till mina fina gamla dockskåp, som han inte får röra, om han stod på madrasshögen i källaren. Nu vill han ha eget dockskåp. Om han ska ha dockskåp kommer han ju inte få ha det ifred för Klara, och Lundbyskåp tycker jag är litet för ömtåliga för så små barn, även för Viggo. Så nu är planen att jag ska rita och bygga varsitt skåp till barnen. Viggo ville förstås ha nu omedelbart med en gång, men när jag förklarade att det var litet mer komplicerat än så gick han med på att vi gjorde dockskåp i en gammal telefonhylla som vi hade i lägenheten. Petsson får vara med överallt. […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Dockskåpslängtan — 2007-01-14 16:26 #

 6. Vad fint du gjort. Jag har ett likadant skåp som jag håller på att fixa till. Jättekul.
  /Eva

  Comment by Eva — 2007-04-15 20:11 #

 7. Superkul att se att de finns så fina skåp.

  Jag har precis hämtat hem mitt dockskåp från 70-talet som stått hos föräldrarna och bestämt mig för att göra det klart. Alla möbler är hela och rena men kan kompletteras. Just nu är jag inne på Tradera.com, där det finns väldigt mycket. Det här är en ny värld för mig så om någon har andra bra tips på ställen jag kan köpa Lundbymöbler så blir jag glad.
  /LiseLotte

  Comment by LiseLotte — 2007-06-19 19:23 #

 8. Oj vad fint du har fått det i dina skåp. Hoppas att jag också en dag kan få Lundby/Brioskåp med Arne Jacobsenmöbler :)

  Comment by Marika — 2007-07-09 20:32 #

 9. Hejsan!
  Jätte fint dockskåp och fina möbler.
  Det gamla är allt det finaste vi har! :o)
  Mvh Carola

  Comment by Carola — 2007-07-17 16:01 #

 10. […] Viggo önskar sig hett ett dockskåp i födelsedagspresent. Han har önskat sig det länge, och jag har förut tänkt att jag skulle bygga och inreda ett själv åt honom. Men jag inser att jag inte hinner just nu, även om jag gjorde ritningar i våras. Så nu är planen ett Lundby. Jag har ju själv ett från 40-talet och ett från 50-talet som barnen inte får peta på. Men ett nytt vill jag inte ge. Jag tycker inte att de är fina. Gärna ett 60-tals eller äldre, men det behöver inte vara i toppskick eftersom det ska lekas med av en 5-åring och en avundsjuk 2,5-åring. Klara ska förstås få ett eget så småningom. Man kan inte ha för många dockskåp. […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Dockskåpsfunderingar — 2007-09-16 23:24 #

 11. Men vad kul att se bilderna av detta dockskåp.
  Jag hade ett likadant när jag var barn.
  Med trappan, de små dörrarna, möblerna osv.
  Och som jag kommer ihåg så hade jag lampor som lyste också.
  Väcker många minnen.

  Comment by Inger Maryissa — 2007-09-18 23:48 #

 12. Hej!
  Jag skulle vilja veta om det verkligen är sant att Lundby på 50-talet gjorde nattduksbord som lådorna bara var ditmålade i ”guldfärg”. Har aldrig hört att Lundby målat lådor, de har ju alltid haft riktiga lådor, o även om de inte gått att öppna har det varit som en knopp eller handtag på. Detta skulle vara rokomöbler med den vita dubbelsängen som har guldfärg lite här o var. Ska även finnas en byrå som också bara har målade lådor?? Jag tycker att själva sängen är typisk 70-tal, men den kanske gjordes redan på 50 talet också, där kan jag inte säga emot, men just att det bara är ditmålade detaljer på flera lundbymöbler har jag svårt att tro. Kan du hjälpa mig, du som har ett 50-tals skåp? Tacksam för svar Hälsningar /Kralle

  Comment by kralle — 2008-04-27 13:14 #

 13. Jag diggar ditt dockskåp, så underbart snygga saker.
  Jag ser en del saker jag själv hade när jag var liten. Kanske dax att ta fram dom. Men har dock inget dockskåp att stoppa dom i.
  Men kanske snyggat att göra tittskåp i bokhyllan.

  Comment by Kajsa Hedin — 2010-10-25 21:02 #

 14. Klart att du ska ta fram dem!

  Comment by Kerstin — 2010-10-26 11:44 #

 15. Kul! Har just tagit tillbaka mina dockskåpsmöbler från dottern eftersom de hamnade på golvet.

  Köksinredningen har inte ändrat sig till mitt dockskåp som jag fick tidigt ca -67-68 (dvs för tidigt för att möblerna idag ska vara i någorlunda skick! jag var 4-5 år när jag fick de första delarna). Stolarna i mitt hus är röda, men i ungefär samma modell. Den öppna spisen har jag också. Jag känner igen blomman som står på spisen, men den är borta sedan länge. Mattan tror jag faktiskt jag har kvar. Radion har jag också kvar! Största skillnaden är sovrum och badrum. I badrummet har 70-talet flyttat in med mörkblåttkakel och gult badkar och toalett. Just nu ligger mitt dockskåp nerslaget efter att det flyttatsrunt så ligger det i sina beståndsdelar. När jag ser det här så blir jag sugen på att fixa till det.

  Comment by Ylva Sandin — 2010-10-27 21:10 #

 16. Kul! Blomman som står på spisen är dock något jag gjort själv i cernitlera. En svart vas med röda nejlikor i.

  Comment by Kerstin — 2010-10-27 21:42 #

 17. Jättekul att se! Riktigt coolt att man kan få se tidsenligt mode och att det är så välbevarat i original! Håller med om att det är en supersnygg tapet i sällskapsrummet längst ner! Skulle också kunna tänka mig den! :)

  Comment by Annica — 2010-10-27 23:04 #

 18. Hej!
  Har ett exakt likadant skåp, som jag pga platsbrist säljer nu på Tradera, vilket jag tror har originaltapeterna kvar! Bra att du har varit noga med tidstypisk inredning.
  MVH

  Comment by Litapåmej — 2011-04-03 11:38 #

 19. Hej
  Är själv ägare till två skåp som jag försöker möblera så att stilen passar in.
  Fantastiskt fina blå sängar du har.
  Om du nån gång skulle få för dig att sälja dom är jag gärna spekulant.
  Mvh Gunilla

  Comment by Gunilla — 2011-08-02 15:14 #

 20. Sängarna är faktiskt inte blå, Gunilla. Det är träsängar i ett mörkare och ett ljusare träslag, och så är det blått tyg som jag klippt till som täcken.

  Comment by Kerstin — 2011-08-03 11:07 #

 21. Hei Kerstin. Veldig morsomt å se bilder av ditt fine gamle Lundby-hus. Det er så flotte detaljer og herlige møbler. Jeg har maken hus, bare litt annorlunda tapeter.Skal legge ut bilder av mitt hus snart. Men mitt mangler(fattas) skorsten og en taklist. Vet du om noen som har det?
  Hilsen Marit, som bor i Trondheim, Norge

  Comment by Marit Ingrid Njaa — 2012-04-03 15:02 #

 22. Åh, va’ fint! Jag är själv på jakt efter ett Lunby från 50-talet. Jag har ett från 70-talet som jag gjort iordning. Nu ska jag satsa på 50-talet! Anna

  Comment by Anna Eriksson — 2012-10-21 16:22 #

 23. Hej! Vad roligt att få se ditt 50-talsskåp! Jag har precis köpt ett liknande på loppis, dock var originaltapeterna övertapetserade. Tycker dock det är lustigt att det bara är masonitgolv i dem och inga lagda golv/mattor. Till mitt hörde en träställning, som ben en kan ställa det på. Och även jag kämpar med att få ha dockskåpet ifred, barnen tycker att det är deras. ;)

  Comment by Camy — 2018-03-04 13:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^