Dagens kopp: Marianne Westmans Mon Amie från Rörstrand

26 december 2010 9:57 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Jo då, jag fick en tekopp i julklapp. Mamma hade hittat en Mon Amie. Den moderna muggen som kom förra året ar jag redan, men jag har inte haft någon klassisk Mon Amie-kopp.

När Marianne Westman ritade mönstret till Mon Amie var det en regnig midsommarafton, och hon inspirerades av vita skvattramblommor som hon transformerade till blå blommor på vit botten med 50-talets mer abstrakta formspråk. Fast när jag var liten trodde jag att det var fjärilar. De blå blommorna känns litet suddiga och nästan flytande, som man kan tänka sig en regnig sommardag. Jag tycker att det här suddiga och diffusa och de böljande formerna i blommorna ger ett så mjukt, snällt och vänligt uttryck. Precis vad man behöver till morgonens första kopp te. Men det mjuka och snälla är inte mesigt, utan var djärvt och modernt.

Mon Amie var Marianne Westmans examensarbete på Konstfack, och när hon direkt efteråt började på Rörstrand fick hon utveckla servisen för produktion. Från början en teservis 1952, sedan även kaffeservis och på 60-talet kom delar till matservisen. Mon Amie var i produktion till 1987, och 2009 tog Rörstrand fram en helt ny mugg med assiett med det klassiska mönstret.

Vad som var utmärkande för Marianne Westmans tankar kring porslin var att bryta upp servistänkandet. Hon och Hertha Bengtson gick i bräschen för att ta fram porslin som man kunde köpa udda delar av och kombinera. Det är Mon Amie ett tydligt exempel på. Därför ligger det helt i linje med hennes idéer om porslin att nu ta fram bara några få udda delar.

3 kommentarer

  1. Den är så fin. I mitt hem fanns kaffekopparna i samma modell. De fick stanna kvar i huset när vi delade – de hör liksom ihop med mamma och Brännhögen.

    Comment by Kristina Strömberg — 2010-12-26 11:44 #

  2. Vart kommer duken ifrån? Jag fick ärva en likadan av min mormor, men hon minns inte vart den kom ifrån och hur länge hon haft den.

    Comment by Karin — 2011-01-02 17:52 #

  3. Jag har köpt min på loppis eller Tradera för många år sedan.

    Comment by Kerstin — 2011-01-02 17:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^