Dagens kopp: Coq av Stig Lindberg från Gustavsberg

6 oktober 2012 18:19 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Faktum är att jag redan har en tekopp i Coq, men när jag hittade den här på lördagsloppisen på Vaksala torg i dag tänkte jag att den ser ju inte riktigt likadan ut, och en tia kostade den bara. Alltså fick den följa med hem. Mycket riktigt! Varken modell eller glasyr var riktigt densamma, och ändå är båda mina koppar stämplade Coq. Den som jag har sedan tidigare är mycket snyggare, både i modell och glasyr. Glasyren skiftar i matt och blankt och är mörkare på den. Den jag har sedan tidigare är även aningen mindre, och modellen skiljer sig på flera sätt. Ni kan se på de jämförande bilderna. Kopparna är olika utformade undertill, och det är ganska stor skillnad på fatens form. På min nya kopp passar inte koppen i fatet alls lika stabilt. Den glider omkring. Det är ju uppenbart samma modell, LU, men den har någon gång gjorts om. Vilken som är äldst vet jag inte. Vad tror ni? Jag tror att den jag köpte i dag, med matt glasyr, är senare. Den har under fatet en Gustavsbergsstämpel som började användas 1970. Coq tillverkades ju under en lång tid, 1966-1985. Jag minns att en av mina lärare när jag läste konstvetenskap beskrev den som en klassiker som var omåttligt populär bland 60- och 70-talets radikaler. Man var väldigt rätt om man hade den.

Coq Stig Lindberg

Coq Stig Lindberg

Coq Stig Lindberg

Coq Stig Lindberg

Coq Stig Lindberg

Coq Stig Lindberg

Coq Stig Lindberg

Coq Stig Lindberg

3 kommentarer

  1. Tillhör inte COQ de där sena grejerna som följde med försäljningen till Arabia? Birka är ju en sån dekor, har haft flera föremål där de varit helt olika i glasyren beroende på om de haft Arabia eller Gustavsbergsstämplar!

    Comment by Benny — 2012-10-06 22:59 #

  2. Nej, försäljningen av Gustavsberg skedde ju först 1987 och Coq slutade tillverkas 1985.

    Comment by Kerstin — 2012-10-07 14:43 #

  3. Den här kan man fortfarande hitta till en bra peng. Kommer nog bara att bli hetare och hetare.

    Comment by lybtar — 2012-10-23 12:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^