En trave Manganiaassietter från Gefle i två storlekar

9 oktober 2011 12:51 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

Uppdatering! Nu har jag fått hjälp att identifiera att det inte är Negro utan Mangania. Läs gärna kommentarerna. Jag ändrade i rubriken så att jag inte lurar i någon att det här är Negro, men lät texten i övrigt vara kvar som den är.

Det är så vansinnigt raffinerat och elegant i sin enkelhet, Negro från Gefle. Klarar sig fint för sig själv, och lyfter och trollar med annat porslin som man kombinerar med det. Titta bara på mina senast fyndade Pallaskoppar med gul och svart dekor. Visst bli de ännu vassare i sällskap med Negro? Och känslan i den matta glasyren. Underbart. Här kan man läsa om Negroglasyren och Manganiaglasyren. Manganiaglasyren har jag på en av mina favorittekannor. Lustig nog tycker jag att glasyren på assietterna är väldigt lik manganiaglasyren på tekannan, men vad jag förstår är de släta assietterna Negro, medan de manganiaassietter jag har sett har ett räfflat mönster.

7 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Snyggt.

  Comment by Randiga Tråden — 2011-10-09 13:31 #

 2. Jag måste bara fråga, är de stämplade Negro??? Vad jag vet så skall de assetterna du har som finns i två storlekar vara i Manganiaglasyren (Mannerheim har designat och de passar till den kanna modell MA). Så som du nämner finns aven den större av de två med räfflad kant. Sen har vi de har två som Percy är pappa till som är i Negroglasyren:
  http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?18983-Mangania-Du-Älskade-Del-6/page2

  Mvh Erica/DeBeer

  Comment by DeBeer — 2011-10-09 15:59 #

 3. Nej, stämpeln är borta på alla assietterna. Men då är det säkert Mangania. När jag googlade hittade jag bara Mangania med räfflad kant, och jag hittade släta assietter som benämndes Negro. Letade särskilt på din blogg efter bilder eftersom jag tänkte att du hade koll, men hittade bara bilder på den räfflade assietten, så då tänkte jag att det var så. Men hur ser Negroassietterna ut då? Har du sådana som du kan visa, eller en länk till någon annan som visar?

  Comment by Kerstin — 2011-10-09 16:14 #

 4. Kolla i din E-mail :-)

  Comment by DeBeer — 2011-10-09 17:36 #

 5. Glöm det jag skrev i förr förra inlägget. Det är modell BT som du har på dina assietter i Manganiaglasyren. Jag lyckades blanda ihop dem :-)

  Comment by DeBeer — 2011-10-09 17:38 #

 6. Detta är Mangania-assietter utan tvekan. Negro-glasyren är annorlunda. Jag pratade med Erica idag om modellerna, detta är KB-modellen som jag tror Kjell Blomberg har formgivit. Jag har haft många såna här, flera som varit stämplade, ibland bara silverfärgad Gefle-stämpel, ibland Mangania.

  Comment by Benny — 2011-10-09 20:34 #

 7. Glömde säga att BT-modellen är mycket plattare, ska se om jag kan hitta nåt exempel på en sån.

  Comment by Benny — 2011-10-09 20:36 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^