Dagens tekanna: MA i Manganiaglasyren från Gefle

30 oktober 2010 9:00 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Vilken bra start på morgonen när jag får göra mitt frukostte i en MA-kanna med Manganiaglasyr igen. Jag har nämligen en sedan tidigare, men för något år sedan råkade jag tappa locket i diskbänken så att det gick sönder. Vilken bedrövelse eftersom det var min favoritkanna. En favorit för att den är så rymlig och med stor öppning så att man får ner en stor tekula. Praktisk och skön att hålla i och hälla ur. Snygg med sin halvmatta svarta glasyr, som gör den så bra att kombinera med vilka koppar som helst. Den skålade knoppen är jag också väldigt svag för. Och nu har jag lyckats köpa en ny på Tradera, tack vare Benny som tipsade!

MA-kannan är formgiven av Lillemor Mannerheim 1956, och den finns med många olika glasyrer. Själv har jag den dessutom i Rubin och Peru. De här kannorna är dock något mindre än Mangania. Ni kan se en bild med storleksskillnaden där jag skriver om Rubin.

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Håller med! Detta är allra bästa kannan. Letar ständigt efter en att ha i reserv när min nuvarande kraschar. Hittade en på Myrorna härförleden. Jippi! Bara det att den hade en ganska osynlig spricka runt om hela botten, så den läcker :-(. kan man täta med silikon, tro? Eller Roca Gil?

  Comment by Karin Cassel — 2010-10-30 12:52 #

 2. Är det just med Manganiaglasyren du vill ha? Annars brukar Söders gammalt & nytt på Kungsgatan ha MA-kannor i olika glasyrer inne. Just nu har de en i någon av de bruna. Tack för trevlig pratstund igår!

  Comment by Kerstin — 2010-10-31 8:38 #

 3. […] Underbart. Här kan man läsa om Negroglasyren och Manganiaglasyren. Manganiaglasyren har jag på en av mina favorittekannor. Lustig nog tycker jag att glasyren på assietterna är väldigt lik manganiaglasyren på tekannan, […]

  Pingback by Kerstin Kokk » En trave Negroassietter från Gefle i två storlekar — 2011-10-09 12:58 #

 4. […] Modell MA i manganiaglasyr från Gefle […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Man kan inte ha för många tekannor — 2012-03-06 16:55 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^