Dagens kopp: Pors modell BT från Gefle

28 december 2009 15:15 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Före jul köpte jag min första tekopp i Gefles modell BT. Vem som ritat BT-modellen vet man inte, men Benny gissar på Berit Ternell eftersom hon har ritat flera dekorer som den använts till. Jag håller med. Jag tycker att koppen är väldigt fint skålat utställd, och ännu finare att den vilar på en liten fot. Hänkeln är verkligen ursnygg. Så perfekt böj som gör den litet kaxig, men bara lagom så att den ändå har en mjuk form.

Att Pors-dekoren är formgiven av Berit Ternell är i alla fall känt, och hon ligger även bakom trevliga serviser som Pallas och Furuvik. Pors var i produktion 1960-1964, och tillverkades tydligen även i grönt, men det har jag aldrig sett. Här är den i alla fall i flytande blått. Det finns något så mjukt, snällt, tryggt och trevligt över flytande blå dekorer. Som att den säger åt mig att ta det lugnt när det är stressigt eller smeker och tröstar mig när jag är ledsen.

En speciell detalj är att den inte är stämplad mitt under koppen, utan på sidan. Har ni sett det på något annat porslin förut?

3 kommentarer

  1. Jag har sett stämpeln på sidan på fatet på några fler koppar, i alla fall på Cleo, en kopp i modell E. Cleo finns i svart och flytande blå färg på dekor.

    Comment by Benny — 2009-12-28 19:14 #

  2. Håller med, Pors är jättefin. Har bara några fat hittills, men sökandet fortsätter på loppisar. En anledning till att Mon Amie är så poppis, och har varit under alla år, tror jag är det du beskriver, om flytande blått.

    Comment by Libby — 2009-12-28 20:15 #

  3. Håller med om att Pors är en riktigt läcker dekor och tekoppen fin i form! Vet någon vad det är för kvalitet/typ av porslin i servisen?

    Comment by Lotta Lemte — 2012-09-01 22:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^