Pallas, Terrass och Balkong – så fint de passar ihop

16 november 2009 23:55 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Inte nog med Blå Eld-fynden; jag hittade även en del fint Gefleporslin som jag inte kunde motstå. Tre assietter i Pallas och ett udda tekoppsfat i blå Terrass. Man vet aldrig när man råkar komma över en udda tekopp, och då är ju fatet bra att ha, eller hur? Nu kom jag förresten på att jag har ett rött Terrassfat också. En grön Terrasskopp köpte jag i somras, och jag har länge tänkt att det vore snyggt med Pallas till. Balkongkaffekoppen köpte jag i våras. Jag tog fram båda kopparna för att ni skulle få se allting tillsammans.

Pallasassietterna är ritade av Berit Ternell och tillverkades 1960-1964. Hon gjorde både modell och dekor. Modellen heter BT. Det finns även koppar med Pallasdekoren i modellen AU. Dessutom ska det finnas koppar med Pallasdekoren på en koppmodell, BT, men jag har inte lyckats hitta någon information om den modellen. Benny, kan du berätta mera? Den finns ju inte på din sida. Jag är otroligt nyfiken.

Uppdatering: Nu finns bilder på Pallas i BT-modellen på Bennys blogg. Samma som Pors.

Terrass tillverkades 1962-1967. Modellen är Arthur Percys EA, men vem som ritat dekoren är okänt. Men hörni, titta och jämför. Nog måste det väl också vara Berit Ternell? Pallas och Terrass påminner ju så otroligt mycket om varann med det geometriska mönstret i tunna linjer i svart och ett band av färg mitt i.

Balkongkaffekoppen är i modellen AU, ritad av Arthur Percy. Vem som ritat dekoren är okänt.

Visst är det roligt att dekorerna heter Terrass och Balkong? Man förstår ju att det är ett terrassräcke och ett balkongräcke. Kan Balkong också vara Berit Ternell? Men Pallas, jag undrar varför den heter så. Jag tänker bara på Pallas i Sundsvall, dit pappa brukade gå när han gick i gymnasiet. Det är ju ett klassiskt 50-talskondis, det är väl därför jag associerar till det. Jag försökte till och med förhöra mig med pappa igår om det kunde finnas något där som inspirerat, någon inredningsdetalj till exempel. Men det är nog bara mitt huvud som har hakat upp sig på det. Det kanske har med Pallas Athena att göra, men jag tycker inte att dekoren känns så antikinspirerad.

DSC08160

DSC08161

DSC08162

DSC08163

DSC08164

DSC08165

DSC08166

3 kommentarer

  1. Jo visst kan jag det!, jag ska leta fram lite bilder jag har på BT-modellen och särskilt då Pallas. Det finns i alla fall röda och gula i den modellen som jag sett. Håll utkik i bloggen!

    Comment by Benny — 2009-11-17 11:31 #

  2. Toppen! Jag håller alltid utkik på din blogg!

    Comment by Kerstin — 2009-11-17 14:01 #

  3. Pallasassietterna är väldigt lika ett porslin jag har, Uppsala Ekebys ”Pigg”.

    Comment by Joanna — 2009-11-18 15:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^