Dagens kopp: Uppsala-Ekeby-kopp med blåbär

22 februari 2009 21:08 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Länge sedan jag skrev om dagens kopp, hörrni. Men igår hittade jag den här på Söders antik och kuriosa, och köpte den i födelsedagspresent åt Matti. Alldeles självklart var det valet, trots att jag egentligen inte tycker att dekoren är särskilt snygg. Men den är särskild för Matti och mig. Hos farmor och farfar i Juniskär fanns de här kopparna nämligen, men som kaffekoppar, och ur dem drack vi varm choklad till frukost. De förvarades i överskåpet med skjutluckorna ovanför diskbänken. Tänk vad man minns detaljer.

Tyärr finns ingen stämpel under, men i natt lekte jag detektiv och letade i böcker och på nätet. Hittade inte just den dekoren, men kunde konstatera att modellen var Uppsala-Ekeby eftersom jag hittade likadana med annan dekor. Den bör vara sent sextiotal eller kanske tidigt sjuttiotal. Stadig, vardaglig och trevlig form att dricka ur är det i alla fall.

Faktum är att Matti har en kopp i samma modell, men med annan dekor. Den och flera andra dekorer är betydligt finare. Nåväl, Matti blev förstås glad.

dsc05555.jpg

2 kommentarer

  1. Jag letade lite i den senaste Gefle-boken och där hittade jag info om modellen, som heter EF. Den tidigaste dekoren på EF-modellen som jag hittade kom 1964, glasyren på fatet (Lagun) kom 1963. Troligen kom denna (namnlösa?) dekor lite senare, stilmässigt verkar den som du säger sent 60-tal.

    Comment by Benny — 2009-02-23 9:41 #

  2. Tack för informationen! Jag har inte den boken, men jag har hittat några andra dekorer på samma modell, som jag tror: Smide, Sparta, Groblad, Prick, Ring.

    Comment by Kerstin — 2009-02-23 20:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^