Dagens kopp: Uppsala-Ekeby-kopp med blåbär

22 februari 2009 21:08 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Länge sedan jag skrev om dagens kopp, hörrni. Men igår hittade jag den här på Söders antik och kuriosa, och köpte den i födelsedagspresent åt Matti. Alldeles självklart var det valet, trots att jag egentligen inte tycker att dekoren är särskilt snygg. Men den är särskild för Matti och mig. Hos farmor och farfar i Juniskär fanns de här kopparna nämligen, men som kaffekoppar, och ur dem drack vi varm choklad till frukost. De förvarades i överskåpet med skjutluckorna ovanför diskbänken. Tänk vad man minns detaljer.

Tyärr finns ingen stämpel under, men i natt lekte jag detektiv och letade i böcker och på nätet. Hittade inte just den dekoren, men kunde konstatera att modellen var Uppsala-Ekeby eftersom jag hittade likadana med annan dekor. Den bör vara sent sextiotal eller kanske tidigt sjuttiotal. Stadig, vardaglig och trevlig form att dricka ur är det i alla fall.

Faktum är att Matti har en kopp i samma modell, men med annan dekor. Den och flera andra dekorer är betydligt finare. Nåväl, Matti blev förstås glad.

dsc05555.jpg

Mandolinen

22 februari 2009 20:52 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Fina gamla mandolinen som Stor-Matti hade, och som dessförinnan fanns i Juniskär hos farmor och farfar, finns nu hos lilla Matti.

dsc05568.jpg

Kind of Blue

22 februari 2009 20:49 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Lyssnar på | Kommentering avstängd

Alldeles blå var den nypressade vinylen med Miles Davis Kind of Blue som lillebror Matti fick i födelsedagspresent idag. Hur snygg som helst. Och medan vi lyssnade på skivan åt vi lammstek och hade det trevligt.

dsc05563.jpg

Från Paris

22 februari 2009 20:44 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Trevligt att packa upp små presenter från Paris som Teresa hade med sig. Jag hade aldrig smakat på creme de marrons (kastanjecreme), men det var gott. Eiffeltornen är förstås till Viggo och Klara.

dsc05557.jpg

Sextiotalsfåtöljerna från Bröderna Andersson

22 februari 2009 0:58 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 8 kommentarer

De där sextiotalsfåtöljerna som jag köpt på Tradera och som tog sån evinnerlig tid att packa upp, de ser ut så här. De är tillverkade av Bröderna Andersson, så det är mycket fin kvalitet, och har originalklädsel i brunmelerat ylle. Så småningom får jag nog lov att klä om dem, för om man luktar på tyget luktar det så där gammalt och dammigt. Inte så att det doftar i rummet, men om man sticker ned näsan i tyget. Jag tror att jag i så fall ska försöka få tag i ett tyg i liknande kvalitet, men kanske gråsvart. Det skulle vara fint till Stig Lindberg-kudden. Mycket sköna att sitta i är de också förresten. Och så är de nätta och lätta att flytta runt. Fint!

dsc05520.jpg

dsc05524.jpg

dsc05531.jpg

dsc05534.jpg

dsc05536.jpg

Magnus docerar om pilsnerkorv

22 februari 2009 0:22 | Allmänt, Ätbart, Lyssnar på, Videoblogg | 1 kommentar

Under många år var Magnus vegetarian, men rätt ofta fuskade han och åt varmkorv, för det är det bästa han vet. Eller han åt förresten fisk också ”för de är ändå så korkade”, och vilt som hans mamma skjutit. Nu förtiden äter han allt möjligt, men fortfarande helst Bullens pilsnerkorv. Om man är hemma hos Magnus och Maria hamnar man förr eller senare i köket där Magnus under stor noggrannhet tillreder Bullens. Det är trevligt.

Kalas-Helmer

22 februari 2009 0:09 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Världens bästa Helmer hade treårskalas idag och vi var så klart där och kalasade. Helmer älskar hallon och dekorerade tårtan själv. Fast Magnus fick skriva med gelé vad Helmer sa att han skulle skriva: 4H. Är det säkert att det ska stå 4, frågade Magnus. Det menade Helmer, så då fick det bli det. Det var ju ändå hans kalas. Tio ljus satte han i också så småningom. Men ålder är ju bara en siffra.

dsc05543.jpg

dsc05550.jpg

På Storken med Teresa

22 februari 2009 0:02 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Tydligen fyller vi fyrtio i år, men det var ju alldeles nyss som vi gick i gymnasiet och hängde på Uppsalas fik, Teresa och jag och de andra i gänget. Teresa är i alla fall tillfälligt hemma från Paris där hon bor, och vi hängde några timmar på Storken och avhandlade viktiga saker. Kanske att en macka och te och en studentska slank ned mellan pratet.

dsc05538.jpg

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^