Jo, jag saknar en gammal brandstation

12 februari 2009 23:37 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Läser | Kommentering avstängd

Med sorg i hjärtat har jag varje dag från bussen sett hur gamla brandstationen på Kungsgatan rivs bit för bit. Grävskoporna utplånar den vackra tegelbyggnaden som var brandbilsgarage.

Kersti Kollberg frågade i en krönika i UNT tidigare i år vem som egentligen skulle sakna ”en gammal brandstation av hopplöst femtiotalssnitt? Säkert full av asbest, radon och annat farligt — men ett minne från ett hoppfullhetens och framtidstrons årtionde”. Ingen, tror hon. Och så lyfter hon det till att diskutera vad som är värt att bevara och vilken tidsperiod som ska få värdera om en annan tidsperiod är värdefull. Fast hon tycker att jugendbyggnader borde ha bevarats, men inte en brandstation från 50-talet.

Jaha ja. Men visst är det så att bostäderna behövs, och man kan inte bevara allt som det var. Som tur är finns det andra som har bättre koll än Kersti Kollberg, och den mest intressanta delen av brandstationen, den i hörnet Kungsgatan/Skolgatan, är faktiskt kulturmärkt och ska bevaras. Det kan man läsa här, där HSB beskriver hur kvarteret ska byggas om med bostadshus intill.

Tur det.

Kultur och politik

12 februari 2009 23:01 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Läser, Lyssnar på | 1 kommentar

Som ett passande ackompanjemang till att kulturutredningen idag presenterades kan man läsa den alltid lika underhållande Andres Lokkos analys av riksdagsledamöternas musiksmak. Det är HD som har gjort en enkät om riksdagsledamöternas och regeringens kulturella preferenser, och svaren i sig är lika roliga de.

För övrigt var det uppmuntrande i morse på bussen att se alla människor som bar omkring på Biblioteksföreningens rosa kassar som de varit ute på stan och delat ut inför kulturutredningens släpp. Heja Pax!

Lyssnade förstrött på diskussionen i P1 om utredningen medan jag plockade undan efter middagens våfflor, men tyckte att inslaget om Ferdinand Boberg på slutet var mera upplyftande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^