Jo, jag saknar en gammal brandstation

12 februari 2009 23:37 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, Läser | Inga kommentarer

Med sorg i hjärtat har jag varje dag från bussen sett hur gamla brandstationen på Kungsgatan rivs bit för bit. Grävskoporna utplånar den vackra tegelbyggnaden som var brandbilsgarage.

Kersti Kollberg frågade i en krönika i UNT tidigare i år vem som egentligen skulle sakna ”en gammal brandstation av hopplöst femtiotalssnitt? Säkert full av asbest, radon och annat farligt — men ett minne från ett hoppfullhetens och framtidstrons årtionde”. Ingen, tror hon. Och så lyfter hon det till att diskutera vad som är värt att bevara och vilken tidsperiod som ska få värdera om en annan tidsperiod är värdefull. Fast hon tycker att jugendbyggnader borde ha bevarats, men inte en brandstation från 50-talet.

Jaha ja. Men visst är det så att bostäderna behövs, och man kan inte bevara allt som det var. Som tur är finns det andra som har bättre koll än Kersti Kollberg, och den mest intressanta delen av brandstationen, den i hörnet Kungsgatan/Skolgatan, är faktiskt kulturmärkt och ska bevaras. Det kan man läsa här, där HSB beskriver hur kvarteret ska byggas om med bostadshus intill.

Tur det.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^