Läs en bok

11 maj 2006 22:20 | Allmänt, Nykterhetsrörelsens historia | 3 kommentarer

Ibland kommer det frågor från skolelever eller studenter där de i princip vill att man ska göra jobbet åt dem. Det handlar inte om ”var kan jag hitta information om det här”, utan mer ”Vi gör ett skolarbete om nykterhetsrörelsens historia. Skicka oss svaret.”. Jag brukar svara och länka till texten om vår historia på iogt.se, och skicka litteraturtips. När det är högstadieelever blir jag inte så förvånad, även om det är meningen att de ska läsa på och skriva själva, men när det är högskolestudenter blir jag ganska upprörd. Slöhögar!

Idag var det en fråga från några skolelever som mejlade så här:

”Vi håller just nu på med ett arbete om nykterhetsrörelsens inverkan på samhället med sin uppkomst och hur Sverige såg ut innan dess uppkomst. Vi skulle bli tacksamma över svar.”

Läs en bok.

3 kommentarer

 1. Exakt det här har jag varit med om hur många gånger som helst under de år då jag arbetade på socialdemokratiska partistyrelsen: Hänvisningar till böcker eller artiklar duger inte – ”jag har bråttom, kan du inte kort svara per telefon”. Man ska alltså göra forskningsmomentet – det som är det egentliga skälet till att de ska skriva uppsats – åt dem.

  En gång blev jag kontaktad av en ung dam, som studerade vid Mitthögskolan i Sundsvall. Hon skulle skriva uppsats om IB och ville veta socialdemokratiska partiets uppfattning och inblandning och allt vad det var. Jag försökte förklara att det var en mycket komplicerad fråga – jag hade till exempel skrivit en 500-sidig bok, ”VItBok”, om den och lovade skicka henne ett gratisexemplar.

  Hon hämtade inte ens ut den på posten. Den kom i retur.

  Comment by Enn Kokk — 2006-05-11 22:31 #

 2. Också jag har varit med om detta hur många gånger som helst under min tid som talman, statsråd, riksdagsman. Jag svarade precis som du och pappa. Jag tog också upp frågan många gånger vid mina träffar med lärare i samhällskunskap, som besökte riksdagen, och framhöll för dem, att de måste lära sina elever att själva söka kunskap och formulera beskrivningar och slutsatser. Stå på dig!

  Comment by Birgitta Dahl — 2006-05-11 22:41 #

 3. Samma erfarenhet här. Tidstjuvar! Synd att man inte privat kunde fakturera dem för den tid de tagit från ens liv.

  Comment by Bo — 2006-05-11 23:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^