Jag kan det här

4 november 2007 23:10 | Allmänt, Bilder | 10 kommentarer

Jag har ägnat de senaste dagarna åt hemtentan i medie- och kommunikationskunskap, och nu är den inskickad. Jag kan konstatera att när man har rutin på något går det ganska lätt, och jag kan det här med att plugga, trots att det är 12 år sedan jag avslutade mina heltidsstudier.

Den senaste månaden, efter att Stor-Matti dog, har jag inte varit så motiverad att plugga, inte haft tid och ork. Att röja i hans lägenhet har tagit rätt mycket av den lilla tid som jag skulle ha haft till att plugga, vid sidan av heltidsjobb och barnen. Så i ärlighetens namn måste jag erkänna att jag inte hade hunnit läsa all kurslitteratur. Men det gick ganska lätt att besvara alla frågorna, och jag har inte alls använt all tid som fanns till förfogande.

Vi fick tillgång till tentan klockan 10 i fredags, och den ska vara klar nu vid midnatt. I fredags satt jag med den tills jag skulle hämta på dagis på eftermiddagen. Kvällen försvann – jag somnade hos Klara när jag nattade henne. Igår jobbade jag inte med tentan på hela dagen. Jag var med barnen, och så var jag en sväng till en VIP-träff med Me&i och beställde en fin grön molntröja åt Viggo och en grå molntunika åt mig. Men de grå plyschklänningarna är slut nu, Helene. När barnen hade somnat på kvällen svarade jag på resten av frågorna.

Idag flydde jag från barnen och satt ett par timmar på eftermiddagen i mina föräldrars lägenhet och gick igenom tentan och kompletterade litet. Mamma och pappa är i sommarstugan i Öregrund, så jag fick sitta ostört i mammas arbetsrum. Tack!

Så här såg det ut när jag fick sitta i lugn och ro. Inga barn som klättrar på mig. Inga leksaker som ligger och dräller så långt ögat kan se. Kolla fina tekoppen med dekoren Prunus, formgiven av Stig Lindberg.

PICT8346.jpg

Det är uppenbart att om man har en bra grund för teori och metod inom humaniora och samhällsvetenskap är det så enkelt sedan. Det mesta går ju igen och dyker upp inom olika ämnen. För min del lades grunden på Historiska institutionen i Uppsala. 60 poäng historia var det första jag pluggade. Och på den instutitionen tar man teori och metod allvarligt. I alla andra ämnen jag har läst har teori- och metodkursen varit löjligt lätt jämfört med i historia. Så det är tricket. Man måste kunna hantverket.

Jag kan också reflektera över att jag jobbar bra när jag är ganska pressad, men inte så pressad att jag måste släppa ifrån mig ett resultat som jag inte har hunnit gå igenom ordentligt. Jag kan vara rasande effektiv när det gäller. Vissa skulle kanske säga att så blir man när man är småbarnsförälder, för man är så illa tvungen. Men jag var så förut också. Jävlar vad jag kan jobba, både med praktiska tunga saker och med teoretiskt arbete.

Men jag är också noggrann, och tycker inte om slarv. Jag har väldigt svårt att släppa en text när det är bråttom om jag inte har korrekturläst den. Själv blir jag ganska irriterad när andra skickar texter som de har svängt ihop, flyttat litet formuleringar fram och tillbaka, och så skickat iväg utan att läsa igenom. Det kan vara helt osammanhängande och obegripligt. Man ska skriva ut och korrekturläsa, hör ni det! Fast det är klart att jag missar korrekturfel också emellanåt. Men inte är det mycket.

Jag minns när min C-uppsats i historia skulle ventileras, och opponenten kommenterade att det inte fanns ett enda korrekturfel. Professorn som ledde seminariet, Rolf Torstendahl, sa att jag hade väl använt rättstavningsprogrammet. Men grejen var att det hade jag inte, för jag hade faktiskt ingen aning om att det fanns något sådant på den tiden. Jag är ju så stenålders att jag inte började använda dator ordentligt förrän just när jag skulle skriva uppsats på universitetet, och jag hade ingen vidare koll på sånt. Jag kan skriva, och jag kan korrekturläsa. Tyvärr är det skrämmande många vuxna som inte kan skriva nu för tiden, även bland akademiker. Det är galet.

10 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Åh nej… jag glömde ju bort dom….. Åh vad dumt allting är idag…

  Comment by Helene — 2007-11-05 16:32 #

 2. Haha! Tjejen som var opponent på mitt examensarbete hade hittat fem skrivfel. Trodde hon. Jag skulle aldrig i livet lämna in ett examensarbete med skriftliga fel i, så hon fick sitta och skämmas över att hon hade fel i att jag hade fel. Muahaha. Det var faktiskt stor humor.

  Comment by Kamilla — 2007-11-08 1:09 #

 3. People nomrlaly pay me for this and you are giving it away!

  Comment by Wood — 2016-05-13 11:53 #

 4. Scott, good point. When have we ever know Bill to let facts get in the way of his opinion. For that matter, this seems to apply to all liberals.

  Comment by car insurance quotes — 2016-07-19 12:04 #

 5. Min yndlings for tiden må være Sand Tropez fra Essie. En tilpas varm lysebrun/beige/sandfarvet neglelak. Jeg har lige nu negle på, så det ser super fedt ud med spidse negle og den der lysebrune farve. :-)

  Comment by http://driversavebig.imahillbilly.com/asda_online_car_insurance_terms_of_business.xml — 2016-07-20 16:06 #

 6. How to look like a writer:Laptop, expensive coffee, glasses, a contradictory aura of wanting to be left alone, but also wanting someone to talk to you so you can tell them what you’re doing: “Excuse me, I’m just working on my *novel*.”They sometimes wear distinguishing hats.

  Comment by http://insuranceprices.dynddns.us/ — 2016-07-20 16:34 #

 7. Gina I can no longer share posts from my business page’s news feed onto the timeline. I go through the process and get a message saying that the post was successfully shared, but it isn’t there. Anyone know what’s going on? And yes, I am making sure to designate the proper location from the top left drop down menu. Thanks!

  Comment by für ausländer — 2017-02-08 16:14 #

 8. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
  You have some really great articles and
  I believe I would be a good asset. If you ever want to
  take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link
  back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Kudos!

  Comment by here — 2017-10-21 6:37 #

 9. Because the admin of this site is working, no hesitation very quickly it will be well-known, due to its feature contents.

  Comment by source — 2017-10-21 16:31 #

 10. Great article.

  Comment by download — 2017-11-14 0:25 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^