Estnisk pasha – påskdessert

9 april 2012 21:17 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Pasha är den klassiska påskdesserten i Estland. Den finns även i Ryssland, och kanske på fler ställen. Den innehåller färskost, smör, socker, ägg och grädde och smaksätts med vanilj, citronskal, sötmandel och apelsinsuckat. Massan får sedan rinna av i en sil med en silduk över natten. Ofta gör man den ganska hög och konformig. Jag hade dock inget annat som den rymdes i än ett durkslag, så den blev inte så hög. Sedan garnerar man med pistagemandel och apelsin. Här är receptet.

Eftersom jag igår äntligen fick ett paket med en efterlängtad present, en gräddkanna i Hertha Bengtsons Ceylon, passade jag naturligtvis på att duka med Ceylon. Gräddkannan var en present från Anders och Daniel som Mikkis hade tagit med från dem från Umeå redan i höstas, men sedan har vi misslyckats att träffas flera gånger, så den blev inte överlämnad förrän igår. Och titta vad fint den milt pistagegröna koppen och kannan passar till pashan med hackad pistage ovanpå!

Pasha

Pasha

Pasha

Ceylon

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^