Påskbakelser med sega marängbottnar, grädde och lemoncurd

6 april 2012 22:18 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Förra helgen när jag glatt twittrade om att jag manglade gulvitrandiga lakan blev det litet fel. Min iPhone tyckte väl att jag bara snackar om kakor jämt, och autokorrigerade så det blev så här: ”Så här till påskveckan passar det bra med gulvitrandiga sextiotalskakan”. Både @bittertwittan och @malena_b_morck kände sig litet lurade eftersom det råkade vara 1 april. De fantiserade om gulvitrandiga 60-talskakor och jag spånade vidare på det. Resultatet ser ni här. Härligt sega marängbottnar hade jag över från när jag gjorde mockabakelser. Lemoncurd gjorde jag i förmiddags medan jag lyssnade på Stil i P1. Om man inte orkar eller hinner göra egen lemoncurd kan man naturligtvis köpa färdig. Det blir ganska små bakelser med en marängbotten, en klick grädde och i mitten en liten klick lemoncurd. Nästan som ett litet ägg. Om de blev goda? Jag åt flera stycken. Här är receptet.

Bakelserna serverade jag på gula assietter från Gefle som passar fint till påsk! De hör till mina äldsta loppisfynd, köpta redan i gymnasiet eller möjligen när jag bodde i kollektivet på Vindhemsgatan, precis när jag flyttat hemifrån. Den mildare gula med matt glasyr och ett litet reliefmönster som bård heter Veranda, och om det är rätt servis jag identifierat tillverkades den 1941-1943. Den varmgula har ett nummer: 2407, och den Geflestämpel som förekom från 1930. I Gefleboken hittar jag ingen uppgift om det numret. Tekoppen Tellus passade fint till.

Påskbakelse

Påskbakelse

Påskbakelse

Påskbakelse

Lemoncurd

Ett passande porslin till påsk

6 april 2012 21:06 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Pallas i gult blir så fint att duka med till påsk! Till långfredagsmiddag serverade jag lax som jag gravat själv, hovmästarsås, varmrökt lax, romsås och en sallad med bland annat avokado och sockerärtor.

Långfredagsmiddag med gravad och varmrökt lax

Hovmästarsås

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^