Enfärgade linneservetter från 60-talet

17 augusti 2011 7:25 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Den här sommaren har jag köpt enfärgade linneservetter för ett par kronor styck litet här och där på loppisar, och i lördags hittade jag 6 servettringar från Karl Holmberg på Vaksala torg. I perfekt skick var de. Jag tänkte citera litet från ett par inredningsböcker från 60-talet.

Sätta bo av Kerstin Henrikson-Abelin (1965):
Numera använder vi ju gärna servetter som bryter mot dukens eller tabletternas färg, det är därför inte nödvändigt att ha servetter till varje duk. Man reder sig bra med något dussin från början. Storleken 30×30 cm är fullt tillräcklig. Den som vill vara extra praktisk kan förresten göra sina servetter 35×45 cm och på så vis även använda dem som tabletter.

Så jag dukar… av Margareta Hald (1962):
Pappersservetten är en god hjälp både till vardag och fest. Den finns ju både i helt vitt och i trevliga färger och mjuk kvalitet. Kanske ställer den sig inte så billig i det långa loppet som vardagsservett eftersom den måste bytas ut till varje måltid. Men här som så ofta blir det en avvägningsfråga: tid eller pengar.

Bomull är ett utmärkt material i vardagsservetten. Det är lätt att sy servetterna av det material och i den färg man önskar. Om man gör sig mödan att vika en riktigt jämn fin fåll – den kan vara ett par cm bred – och göra fina hörn, kan man gott fålla servetten på maskin.

Linneservetten förekommer i alla de färger. De är oftast kvadratiska i mått från 20×20 cm och uppåt. Ett relativt nytt mått är 20×60 cm, som förekommer i vissa tillverkningar. Vita servetter till vit linneduk tillverkas i dag i något mindre format, 50×50 cm, till skillnad mot forna dagars 60×60 cm eller ännu större. Men är det fråga om fest så är det härligt med en riktigt stor servett.

Vad färgen beträffar så är det trevligt med en rutig duk med en enfärgad servett i någon av dukens färger, då behöver man inte befara någon miss. För den som inte känner sig så säker på färger är det alltid lättare att hålla sig inom samma färgskala och till samma material. Också till en vit duk kan man med fördel ha servetter i avvikande färg och material.

2 kommentarer

  1. Vad kul att du skriver om servetter, själv har jag hur mycket som hels som jag har fått när jag var ung och det har bara fyllts på både vita linne och alla dessa vackra från 60 talet. Jag har sparat och sparat och tänkt att göra något av dem någon dag.

    Comment by Randiga Tråden — 2011-08-17 7:37 #

  2. Servettringarna verkar vara bättre än de man brukar se på loppisarna.

    Comment by form55 — 2011-08-17 9:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^