Dagens kopp: Gul Rosmarin/Capri från Rörstrand

24 augusti 2009 6:40 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 9 kommentarer

DSC07366

Nej, jag har faktiskt ingen Rosmarinkopp sedan tidigare. Min syster har en hel teservis i rosa som jag bloggat om tidigare. Och det är litet lurigt med den här gula varianten, som jag hittade på Väderkvarnens gammalt & nytt samtidigt som Helianthuskoppen. Den här fick jag betala 80 kronor för, förresten. Det som är lurigt är ju att Rosmarin, som är formgiven av min favorit Hertha Bengtson, finns i brun, grå, rosa och vit glasyr. Den tillverkades 1957-1966. Men så finns den här koppen i gult, som kallas Capri, fast det är exakt samma kopp. Jag tycker nog att ursprungsfärgerna är finare, men det är roligt att ha den här gula också.

Vad som är så fint med Hertha Bengtsons sätt att arbeta med reliefmönster är hur glasyren lägger sig och fördjupar mönstereffekten. Ingen slår förstås Blå Eld, och jag tycker även att det gäller själva formen på koppen, men visst är den fin den här också.

9 kommentarer

 1. Den är ju jättefin!

  Comment by Hatti — 2009-08-24 7:35 #

 2. Jag har just vunnit en auktion på Ebay med 5 st av dessa koppar i gult. Men det är svårt att hitta information om just Capri. Den ser ju exakt ut som Hertha Bengtsons design Rosmarin. Om man går igenom katalogen med alla Rörstrands porslin, så finns inte Capri. Konstigt!

  Comment by Britta — 2009-08-24 20:24 #

 3. I boken ”Iris, Vineta och Gröna Anna – Rörstrandsserviser 1850-1985″ av Bo Lagercrantz står det om Capri så här:

  1964-1967, flintgods, tallrikar i svart tryck med lasering i gult samt delarna i gul glasyr. Dekor och modell: Hertha Bengtson.

  Det finns dock ingen bild på servisen, så jag är inte säker på om det är den, men det är väl troligt. Men det måste ju vara så att det bara är rosmarin som fått nya färger och nytt namn.

  Comment by Kerstin — 2009-08-24 22:32 #

 4. Finns denna kopp möjligtvis i turkos också? Jag har nämligen hittat en med samma mönster och det är samma nyans som den rosa servisen fast då i turkos färg. Under mitt fat står det ”Rörstrand GOL eller GUL” /Clinen

  Comment by Clinen — 2010-02-17 11:36 #

 5. Nej, den har inte funnits i turkost, och om du jämför din kopp och Rosmarin ser du att både koppens form, öra och även reliefmönstret skiljer sig åt. Men jag förstår vad du menar med att det är samma typ av bleka pasteller på glasyren.

  Comment by Kerstin — 2010-02-22 16:46 #

 6. Jag tror det stämmer som Kerstin skriver, denna kopp kom i samband med servisen ”Capri” från Rörstrand med Renfana på. Ja har just köpt tre sådana här tallrikar på Second Hand nämligen, de ser ut såhär:
  http://natalie-olsson.blogspot.se/2011/08/rorstrand.html

  (Bara en link jag funnit när jag sökt på modellen..)

  Jag tycker de är fantastiska och försöker finna fler!

  Comment by Amanda — 2012-08-05 17:51 #

 7. @Amanda Lycka till med letandet!

  Comment by Kerstin — 2012-08-07 16:11 #

 8. Har så länge letat efter just den gula varianten av dessa fina koppar. Har rosa och grå.
  Är aturligtvis alldeles öppen för förslag på var de kan hittas.
  Nu när det är vår skulle en gul sitta fint i handen

  Comment by Karin — 2013-04-13 15:39 #

 9. Hejsan,
  Jag knåpar på ett inlägg om mina nya rosa Rosmarin-koppar, som jag tänkte publicera i morgon. Jag vill gärna visa hur en gul kopp ser ut, och tänkte därför låna din bild här om det är okej för dig. Självklart med referens och länk hit. Hojta annars så tar jag bort den.
  /Fröken Otilia

  Comment by Otilia — 2014-12-30 18:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^