Dagens kopp: Rosmarin

18 juli 2008 0:25 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

dsc02830.jpg

Givetvis plockades fina teservisen Rosmarin fram hos min syster Anna idag. Den är formgiven av en av mina favoriter, Hertha Bengtson, som också gjorde Blå eld som jag har skåpen fyllda av hemma. Jag skrev även min B-uppsats i konstvetenskap om Hertha Bengtson som keramisk formgivare.

Anna har Rosmarin som teservis i svagt rosa. Flintgodsservisen som tillverkades 1957-1966 finns även i brunt, gult, grått och vitt, såna där litet dimmiga pasteller, och även som kaffe- och matservis med många ugnseldfasta serveringskärl. Fantastiskt fint med den smäckra formen som ändå är praktiskt ugnseldfast.

Kanske är det inte de pastelliga färgerna så mycket som formen som jag tycker om. Reliefmönstret från Blå eld kommer här till nya uttryck, och även på Rosmarin används den för att understryka formen. Och formen, ja, det finns på samma gång både en lätthet och en tyngd i tekannan. Så väl avvägt. Fina, fina knoppen på tekannans lock. Trekantig och underbar, med lätt skålad form som ger bra grepp åt fingrarna. Perfekt tjocklek på godset i kopparna. Det är det jag alltid tjatar om, hur det känns mot läpparna när man för koppen mot munnen. Ett minus dock att de här kopparna är mindre än Blå eld, men acceptabelt ändå.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^