Porslinsdetektiv

4 augusti 2009 23:35 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Det finns ett drag hos mig av detektiv. Noggrant, tålmodigt och metodiskt letar jag information och fogar samman till ett mönster. Ser strukturerna. Jag använder det förstås i jobbet, men också i helt andra sammanhang. När jag läser på om formgivning, letar efter rätt detaljer till huset och inredningen. När jag ägnar mig åt mitt porslinsintresse. Söker på nätet, snackar med antikhandlare, slår i böcker, gamla reklamblad och tidningar.

I natt kom jag plötsligt på att Veneziakoppen ju har ett syskon här hemma. En kaffekopp som också är i Rörstandsmodellen DM, och även den med svart dekor. Fat har jag inget, men under koppen står det Mia. Jag kollade i alla böcker om Rörstrandsporslin och sökte på nätet, men hittade den inte över huvud taget. Jag är så klart nyfiken på vem som gjort dekoren. Någon som vet något?

DSC06933

Dagens kopp: Venezia

4 augusti 2009 1:33 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

En kopp som jag tidigare bara sett på bild i Bo Gunnar Lundgrens utmärkta bok Servisporslin från 1962 är Hertha Bengtsons Venezia. Så när Porslinsbloggen-Benny hade två kaffekoppar, visserligen utan fat, till salu på sin loppis var det klart att jag ville ha dem. Inte för att jag använder kaffekoppar själv för att dricka ur, men jag har ju kommit på ett finfint användningsområde för dem; nämligen att servera dessert ur dem. Då gör det inget att det inte finns fat till, även om de helsvarta faten säkert är urläckra till de vita kopparna med svart dekor.

Både modell och dekor är formgiven av Hertha Bengtson för Rörstrand 1954. Modellen heter DM och är tillverkad i flintgods. Dekoren är koppartryck i svart under glasyr, och fatet som jag saknar är alltså i svart glasyr.

Tänk vad raffinerat att servera lakritspannacotta ur dem!

DSC06859

Finns i sjön

4 augusti 2009 0:23 | Allmänt, Bilder, Läser | 3 kommentarer

Dessutom spelade han Finns i sjön med Linneadockan, fast han vann över henne, för han fick ju sköta hennes kort också. Jag förbarmade mig över honom och spelade ett parti på riktigt innan vi läste ett kapitel ur Fem på rymmarstråt.

DSC06931

Bokstavslådan

4 augusti 2009 0:18 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

När jag kom in i Viggos rum för att läsa för honom och han fortfarande inte hade gjort sig i ordning för natten höll han på med det här:

DSC06929

Fräknar

4 augusti 2009 0:15 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Två veckor kvar av semestern och jag insåg att jag nästan inte har legat och solat någonting på hela sommaren. En gång kommer jag ihåg, och det var före semestern. Så mycket bad har det inte blivit heller. Visst har jag varit ute i solen med barnen, när jag jobbat i trädgården eller gått loppisrundor, men inte legat ner och solat ordentligt. Inte för att jag någonsin blir särskilt brun, men jag gillar mina fräknar på näsan, på armarna, på ryggen. Måste jobba litet på dem. Längst ut på altanen är taket trasigt, så där är det extra mycket sol. Dessutom syns man inte, varken från gatan eller från några grannar. Där kan man lägga ut en dyna från soffan som står på altanen och ligga och sola ifred. Om man tittar upp ser man den klättrande klematisen mot sommarhimlen.

DSC06887

DSC06894

Sommarlunch

4 augusti 2009 0:01 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Idag var det så varmt att honungsmelon och serranoskinka kändes som lagom lunch.

DSC06871

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^