Dagens kopp: Nya Mon Amie-muggen

14 juni 2009 11:28 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 10 kommentarer

dsc06498

Egentligen kallas den lattemugg, men det dricker ju inte jag, så det vill jag inte säga. Jag dricker så klart te ur den. Te med mjölk. För att det är godast så, och för att godset är för tunt att hålla i med bara hett te i muggen.

För mig är Mon Amie mormor Anna-Brita på Björkhagsvägen i Vallentuna. Hon hade koppar som jag tror att kusin Anders ärvde. När Marianne Westman ritade mönstret var det en regnig midsommarafton, och hon inspirerades av vita skvattramblommor som hon transformerade till blå blommor på vit botten med 50-talets mer abstrakta formspråk. Fast när jag var liten trodde jag att det var fjärilar. De blå blommorna känns litet suddiga och nästan flytande, som man kan tänka sig en regnig sommardag. Som idag. Jag tycker att det här suddiga och diffusa och de böljande formerna i blommorna ger ett så mjukt, snällt och vänligt uttryck. Precis vad man behöver till morgonens första kopp te. Men det mjuka och snälla är inte mesigt, utan var djärvt och modernt.

Mon Amie var Marianne Westmans examensarbete på Konstfack, och när hon direkt efteråt började på Rörstrand fick hon utveckla servisen för produktion. Från början en teservis 1952, sedan även kaffeservis och på 60-talet kom delar till matservisen. Mon Amie var i produktion till 1987, och i år tog Rörstrand alltså fram en helt ny mugg med assiett med det klassiska mönstret.

Vad som var utmärkande för Marianne Westmans tankar kring porslin var att bryta upp servistänkandet. Hon och Hertha Bengtson gick i bräschen för att ta fram porslin som man kunde köpa udda delar av och kombinera. Det är Mon Amie ett tydligt exempel på. Därför ligger det helt i linje med hennes idéer om porslin att nu ta fram bara några få udda delar.

10 kommentarer

 1. Jag fick en fin mon amie-marmeladburk i helgen :-)

  Comment by Helene — 2009-06-15 18:39 #

 2. Åh, marmeladburkar är trevliga!

  Comment by Kerstin — 2009-06-15 20:03 #

 3. Förresten är alla sorters porslinsburkar med lock underskattat. Jag använder till exempel smörasken i Marianne Westmans Picknick-serie till allt möjligt. Röror, grönsaksinläggningar och annat som man kan kan ställa fram direkt ur kylen på bordet i fin burk.

  Comment by Kerstin — 2009-06-15 20:21 #

 4. Kul med en Marianne Westman-artikel. Jag kände till exempel inte till att Mon Amie var hennes examensarbete på Konstfack.

  Comment by Libby — 2009-06-18 0:34 #

 5. Får man fråga hur mycket du betalte för marmeladburken (har också en sådan hemma)?
  Mycket fin serie!!!

  Mvh Daniel

  Comment by Daniel — 2015-07-09 22:30 #

 6. Hamnade fel. Lagt in under fel rubrik. Nu ligger den under rätt rubrik.

  Comment by Daniel — 2015-07-09 23:25 #

 7. That’s a slick answer to a chgenllaing question

  Comment by Dorie — 2016-05-13 11:14 #

 8. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such great info being shared freely out there.

  Comment by http://www.thumblyapp.com/ — 2016-05-26 14:18 #

 9. Oh, I hadn’t thought of While You Were Sleeping — yes, it’s a Christmas romance for sure! Now I’ve got to watch it.Jodi, you’d love Baby, It’s Cold Outside. And Camille’s novella was good. I just finished another novella, Polar Bear Christmas. Also good.

  Comment by http://www.coin-generator.us/ — 2017-02-28 17:41 #

 10. Saria:Äitinikin käyttää akupunktiota juuri migreenin hoitoon, tai käytti. Ei ilmeisesti vaivaa enää!Katariina:Ai kiitos, kävin maanantaina kampaajalla ja olen ollut vähän kriisissä, mutta hyvä jos se on hyvä :) Laukku on lahja jonka sain kesällä, en tiedä mistä se on…Ilona:Kiitti sys! Vaikkakin peili venyttää mun vasemmasta reidestämegalomaanisen! Älä välitä autosta, sen saa korjattua :)Onneksi oot itse ehjä!

  Comment by http://www.kreditrechnerco.info/ — 2017-03-09 21:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^