Tehuvor från 50- och 60-talet

14 september 2011 7:38 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

Fina Anders, som aldrig brukade dricka te, har plötsligt sytt en tehuva efter en englandsvistelse i somras. Mest ska han ha den för att hålla chokladkannan varm, men medger att han ”råkade börja dricka te i England”. Otroligt roligt. Nu säger han sig kunna dricka te om han blir bjuden. Inspirerad av detta plockade jag fram två favoritböcker om handarbeten från slutet av 50-talet och början av 60-talet. Min mamma har de här böckerna, och de är pusselbitar i hur jag i tonåren kom att fascineras av 50- och 60-talsformgivning. Ofta bläddrade jag i dem. Senare har jag hittat dem på antikvariat och köpt för att ha mina egna exemplar. Böckerna är Hemslöjdens handarbeten, andra delen, skriven 1956 av Maja Lundbäck, och Ur skånska syskrin, utgiven 1960. I dessa finns nämligen bland annat massor av tehuvor. De är så fina! Mina favoriter är huvorna på bild 6, 8 och 10. Vilka gillar ni bäst?

7 kommentarer

 1. De sista två är mina favoriter, särskilt den i lappteknik. Jag handarbetade mycket med min mormor som ganska liten, och försöker ta upp det intresset igen. Jag blir glad av din blogg, du värnar om de små lyckorna, i en tid när allt måste vara så märkvärdigt för att räknas. Men vad slår en hembakt tårta, att skörda sin trädgård eller att se sina barn växa upp? Jag hoppas att du fick en fin födelsedag.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2011-09-14 9:49 #

 2. Fina ! men är det någon idag som verkligen använder thehuvor kan man undra…

  Comment by Gila — 2011-09-14 11:36 #

 3. Absolut den sista (som påminner om en av våra ostkupor) och den med äpplena. Och kanske en av de handbroderade.

  Massor av människor använder tehuvor. Till exempel hela Storbritannien!

  Comment by Anders — 2011-09-14 21:35 #

 4. Den längst fram på sista bilden gillade jag bäst!

  Comment by form55 — 2011-09-14 21:36 #

 5. Fast det var ju lite rart att det faktiskt inte var en tehuva utan en chokladhuva som Anders sydde!

  Comment by Mikkis — 2011-09-16 0:05 #

 6. Svar till Gila: I min familj använder vi tehuva varje dag, en gedigen från 10-gruppen som håller teet varmt minst ett par timmar.

  Comment by helene — 2011-09-16 14:12 #

 7. Dom var fina allihopa. Jag tycker att många av dom skulle passa på påvens huvud. Jag gillar verkligen gamla hantverksböcker. Eller jag gillar ju alla gamla böcker, men hantverk är speciellt för mig.

  Comment by AL — 2011-09-17 10:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^