Kalas

19 november 2006 0:16 | Allmänt | 3 kommentarer

Puh, vilken jobbig kväll. Vi har varit hos min syster och barnens kusiner i Rinkeby och firat Ellas 10-årsdag, och åkte hem lagom så vi skulle hinna till Bolibompa. Både Viggo och Klara somnade förstås i bilen, så det har inte varit så lätt att få dem att somna ikväll.

Kalas får man inte säga att vi var på idag. Min syster säger att det är viktigt att säga födelsedagsparty om man fyller tio år, och det här var party med Ellas kompisar. Men jag funderar i alla fall en del kring det här med barnkalas. Vi har inte haft något födelsedagskalas med kompisar för Viggo ännu, och han är ju fyra år nu. Viggo har heller aldrig blivit bjuden på något sådant kalas av dagiskompisar eller barn i vår bekantskapskrets, men jag vet att det förekommer. Jag kan inte minnas att jag bjöd hem kompisar på födelsedagskalas förrän jag hade börjat skolan, men på lågstadiet var kutymen i min klass att tjejerna bjöd hem alla tjejer i klassen.

Ni som har barn i dagisålder, eller relativt nyligen har haft det, hur har ni gjort? När har ni börjat med barnkalas där barnets kompisar har blivit bjudna? Har ni bjudit alla barn på dagisavdelningen, eller vissa kompisar från dagis och från andra ställen? Har det kalaset varit samma som eventuell släkt har varit med? Vad har ni haft för tider, vad har ni gjort och bjudit på, och har barnens föräldrar varit med? Jag är så nyfiken. Jag vill veta hur andra gör!

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Bo och Per hade väldigt få barnkalas när de växte upp. De fyllde ju år mitt i helgerna och ingen hade tid att komma är mitt minne av våra kalasförsök. Kanske Bo minns annat. När de var små var vi hos mormor vid den tiden och då bjöds kusinen och mina kusinbarn på litet kalas för dem båda. Minns inte att de var särskilt intresserade av barnkalas heller (eller så fattade jag inte det). Det blev annat när de kom i UNF-åldern. Då minns jag att det var fullt hus ibland.
  Vår lokal hyrs väldigt ofta ut till barnkalas numera. Då verkar barnen vara i skolåldern och man hyr oftast mellan 13/14-16/17. Det verkar vara populära kalas eftersom det finns gott om plats att leka på. Av vad jag hör av våra juniorer (som varit med på flera) så brukar man bjuda hela klassen. Ibland har några föräldrapar slå sig samman och ha gemensamt kalas.

  Comment by Kristina Strömberg — 2006-11-19 2:01 #

 2. Vi har haft kalas för barnen sedan 2-3-årsåldern. I början var det mest våra kompisar med jämnåriga barn, men sedan 4-årsåldern har det varit de som barnen vill bjuda, kompisar från dagis/skola och andra kompisar. Eftersom våra barn fyller år på sommaren är det litet knöligt med datum då andra kan komma, och därför brukar vi ta det vid skolavslutningen eller skolstarten. Men inställningen till kalas/party, till vilka som skall bjudas, till hur det ska vara och till OM det ska vara kalas/party förändras ju hela tiden, sist ville Arvid inte ha något alls. Och året innan hade han ihop med en kompis, så vi var fyra föräldrar som ordnade, vilket var jätteskönt.

  Comment by Elisabeth — 2006-11-20 10:07 #

 3. Ooops, om det här vet jag ingenting. Vänta med kalas tills han frågar efter det, det känns väl rimligt, eller?

  Apropå kalas: Ettårskalas är det värsta jag vet. Barnen är FULLKOMLIGT ointresserade av verksamheten, är nöjda och glada om livet är som vanligt, föräldrarna är stirriga och fokus blir helfel. Det är föräldrarna som har firarbehov, inte barnen. Ha ett tack-och-lov-att-vi-fick-det-här-barnet-kalas för vuxna istället om det pockar på så väldigt. För det är väl vad det handlar om gissar jag. Eller – befarar jag ibland – en slags livsstilsuppvisning.

  I förrgår träffade jag din bror på tvärbanan. Han hade varit på en dragspeluppvisning. Mitt favvoinstrument för tillfället. Maria Kalaniemi, jag säger bara det. Förslagsvis plattan Iho.

  Hejhej!/Malin

  Comment by Malin — 2006-12-01 16:11 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^